Friese trots in een dropje

Oldtimers
Thijmen Peter de With - Algemeen Directeur Concorp

De één heeft ze het liefst hard, de ander liever zacht. Sommigen zweren bij zout terwijl anderen toch liever voor zoet gaan. Ze zijn voornamelijk zwart maar ook in bruin verkrijgbaar. Dit unieke snoepje wordt in vele soorten en maten verkocht, bezorgt bij toeristen vaak vertrokken gezichten maar is voor de meeste Nederlanders een traktatie. Drop. En wist je dat “ús provinsje” een heuse dropfabriek heeft?  

,,Drop is een uniek product. Hier in Nederland is het snoepje onderdeel van onze cultuur. Ook in de Scandinavische landen zijn ze er gek op maar als je naar het zuiden trekt zul je het bijna niet tegenkomen. Daar gebruiken ze drop voornamelijk voor medicinaal gebruik”, legt Algemeen Directeur van Concorp, Thijmen Peter de With, uit. Concorp kennen we onder andere van de heerlijk traditionele Oldtimers. Als je Oldtimers zegt, dan zeg je Jochum Douwenga. In Wergea, onder de rook van Leeuwarden, wordt Douwenga geboren in een echte dropmakersfamilie. ,,Oldtimers vertelt het verhaal van Jochum Douwenga. Hoe hij de dropjes ontwikkeld heeft en wat het verhaal achter de dropjes is. De herkomst”, aldus De With.

Trotse Friese roots
De stap om sponsor van Leeuwarden-Fryslân 2018 te worden was snel gezet. Het verhaal van Oldtimers begon ooit in Leeuwarden in de zoetwarenfabriek van Van Slooten aan de Emmakade. Dit is waar de eerste generatie dropmakers Douwenga ontstond. ,,Toen Leeuwarden-Fryslân verkozen werd tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018 bestond er bij ons geen twijfel. Met de achtergrond van ons merk moesten we daarop aanhaken”, zegt De With stellig. ,,Fryslân is een prachtige provincie. En vanzelfsprekend zit er veel trots bij de Friezen. Dat merk je overal. Aan de manier waarop ze werken en praten...al versta ik nog niet alles”, lacht De With. ,,Maar die trots zit ook in ons product. Het is het dropje van de Friezen. Oldtimers is het merk van de Friezen.” Dat zie je ook terug in het assortiment van Oldtimers. Zo heb je de Sneker Zoethoudertjes, Hindelooper Ruitjesdrop en de immens populaire Ljouwerter Tuorren. Deze special edition dropjes zijn gemaakt voor dit culturele jaar en alleen bij Poiesz Supermarkten te krijgen. ,,Oldtimers Ljouwerter Tuorren is op dit moment één van het best verkopende drop uit het Oldtimers assortiment bij Poiesz. Daar zie je ook weer die trots terugkomen, niet alleen in de Friese roots. Ook in het gebruik van ingrediënten, zoals Arabische gom, en de oude recepten van de authentieke dropmakers komt die trots naar voren.”

 

De proef op de som
Helaas komt het einde van het Culturele Hoofdstad jaar en daarmee het einde van de Ljouwerter Tuorren dropje steeds dichterbij. Of toch niet? ,,Het leuke van onze markt is dat we makkelijk kunnen inspelen op bijzondere gebeurtenissen zoals Leeuwarden-Fryslân 2018. In dit geval is het dropje een daverend succes. Dan kun je uiteindelijk besluiten om iets in het assortiment te houden”, aldus De With. ,,Dat is onze kracht in de Nederlandse markt. Als snoepfabrikant zijn wij de kleinste van de groten en de grootste van de kleinen. Het voordeel daarvan is dat we wendbaar zijn. We kunnen in kleinere hoeveelheid unieke producten maken.” En dat is waar het bij Oldtimers om draait. ,,Je kunt elke dag iets anders doen en proberen. Dat is wat ik zo leuk vind aan mijn baan. Elke dag is er weer een kans om iemand te verrassen. Als bedrijf vinden wij het leuk om dingen te doen die eigenlijk niet kunnen. Een beetje rebelleren kan geen kwaad”, glimlacht De With.

Smaakt naar meer
Net als Leeuwarden-Fryslân 2018 durft Oldtimers te dromen, te doen en anders te zijn. Wat droomt De With voor de toekomst van Leeuwarden-Fryslân: de legacy? ,,Ik ben ervan overtuigd dat Fryslân ontdekt is. Er is een platform gecreëerd waaruit prachtige dingen kunnen gebeuren. Ik hoop dat de provincie, gemeenten en ondernemers hiermee aan de slag blijven gaan.” En hoe zit het met de toekomst van Oldtimers? Kunnen we binnenkort nieuwe Friese dropjes verwachten? ,,Daar doe ik geen uitspraken over”, lacht De With geheimzinnig. ,,De tekentafel ligt vol met ideeën. Volgend jaar gaat er wel het één en ander gebeuren. We blijven bezig en zitten hier in Fryslân helemaal op onze plek.”

Tekst: Yael Water / Foto's: Wietze Landman

 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators