Fryske grûn

In het Friese volkslied wordt gesproken over de Fryske Grûn: Het bêste lân fan d’ierde. De Friese grond, het beste land van de aarde. ,,Iedere Fries kent het gevoel van blote voeten in het gras. Of je nou uit de stad of van het platteland komt: Fryslân is het mooiste stukje aarde. Toch zijn weinig mensen zich bewust van de schoonheid van het gras in hun omgeving”, zegt kunstenaar Suzan Bosch. Voor Leeuwarden-Fryslân 2018 bedacht zij 50shadesofgreen, waarin zij met groepen op pad gaat om papier van gras te maken. Belangrijker dan het eindproduct, papier, is de bewustwording van de waarde van de omgeving en het proces binnen de groep.

Haar atelier vlakbij de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost kijkt uit op een groen landschap. Weiden met schapen en lammetjes. Op haar bureau ligt een maquette van de eindinstallatie: strookjes papier in verschillende tinten groen. ,,Allemaal van gras”, zegt Suzan. ,,Zo krijg je een idee van het effect: al die kleuren, ik wil een wow-effect teweegbrengen. Als mensen dit kunnen ervaren, zien en voelen, zijn ze verbaasd dat je dit kunt maken van gras. Dat is precies mijn bedoeling met dit project: dat mensen gaan nadenken over hoe bijzonder ons landschap eigenlijk is.”

Suzan organiseert sessies op locatie. Samen met de groep gaat ze gras plukken in de omgeving waar de groep woont of werkt. Dat gras moet twee uur koken in een grote pan met water. Het resultaat wordt met een staafmixer gemixt en op gaas geschept. ,,De papiertjes worden op doekjes gelegd en geperst. Het resultaat neem ik mee naar mijn atelier, want het moet twee dagen drogen. Wanneer het papier droog is, krijgt de groep de helft ervan om mee te doen wat zij willen. De andere helft hou ik om de eindinstallatie mee te maken. Het draait uiteindelijk niet alleen om het eindproduct, maar ook het hele proces er naartoe. Terwijl het gras kookt, kun je hele mooie gesprekken hebben. Het kan dus ook een teambuilding-uitje zijn.”

Suzan is nu met een bijzonder project bezig. ,,Frisian Colorists & Restorers maakt een boek over de Friese elf steden. Daarin komt ook papier van gras uit al die steden. Meer kan ik er nog niet over zeggen, wel dat het heel mooi wordt. 25 mei wordt het verhaal van het boek onthuld. Het is toch prachtig als je hieraan kunt meewerken? Groepen uit de elf steden kunnen zich dus bij mij melden, dan gebruik ik hun gras ook voor dit boek.”

Onlangs is er een nieuw bezoekerscentrum geopend op het nabijgelegen De Kruidhof. Binnen hangen kunstwerken  van vilt en papier van allerlei planten. ,,Rabarber, fluitenkruid, lisdodde... allemaal planten uit de omgeving waarmee je papier kunt maken. Ik ben de gemeenschap ingegaan en heb samen met dorpsgenoten, bejaarden, kinderen en bezoekers van De Kruidhof het vilt gemaakt.  Als mensen zelf mee hebben gewerkt aan een kunstwerk, is het veel meer waard. Tijdens de opening praatten mensen trots met elkaar over wat zij gemaakt hebben. Dat is mijn doel als kunstenaar: mensen met elkaar verbinden.”

Meld je aan
Wil je meedoen, papier leren maken en een eigen symbolisch stukje fryske grûn als aandenken aan dit project? ga naar 50sog.nl


Tekst: Mark Grupstra / foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators