Fryslân bruist!

De Haan Advocaten & Notarissen
Matthijs Sturms - Advocaat en partner
Kornelis de Vries - Advocaat en partner


,,Leeuwarden-Fryslân 2018 zet je aan het denken. Sommige evenementen zijn als vensters op werelden waar je anders niet in kijkt”, stelt advocaat en partner Matthijs Sturms van De Haan Advocaten & Notarissen. Het kantoor in Leeuwarden is al vanaf het eerste begin betrokken bij het Culturele Hoofdstadfestijn en kijkt reikhalzend uit naar wat er de komende weken en maanden nog gebeuren gaat.

,,Vanuit het kantoor in Leeuwarden is er een sterke en langdurige binding met cultuur. We doen veel qua bestuurlijke en toezichthoudelijke functies bij culturele instellingen in Fryslân”, aldus Sturms. Advocaat en partner Kornelis de Vries vult aan: ,,We zijn niet alleen betrokken bij musea maar ook bij cultureel erfgoed als kaetsen.” De stap om official legal partner van Leeuwarden-Fryslân 2018 te worden was daarom niet groot. ,,Het is een bruisend jaar voor heel Fryslân. En het mooie is dat alle lagen van de bevolking aangesproken worden en in aanraking komen met Leeuwarden-Fryslân 2018. Je ziet zoveel om je heen, er is geen ontkomen aan”, vertelt Sturms enthousiast. ,,Het slaat echt aan. Dat merken we ook bij onze relaties en klanten. Er komt heel veel creativiteit los bij mensen.”

Grafisch en groots
De tentoonstelling Escher op Reis in het Fries Museum en De Reuzen van Royal de Luxe zijn mede mogelijk gemaakt door De Haan Advocaten & Notarissen. Niet de minste programmaonderdelen. ,,Escher op Reis is een hele mooie tentoonstelling waarin je de ontwikkeling van Escher van dichtbij kan aanschouwen. Het is ongelofelijk knap dat het museum zo’n uitgebreide collectie bij elkaar heeft weten te brengen en dit heeft neergezet”, zegt Sturms vol bewondering. Sturms en De Vries kijken ook reikhalzend uit naar het grootse weekend dat voor de deur staat. ,,De Reuzen van Royal de Luxe zijn misschien wel het hoogtepunt van het jaar. Het is echt een gigantisch evenement waar veel mensen op afkomen en dat voor een heel breed publiek is”, vertelt Sturms. ,,Iedereen raakt steeds meer gefascineerd door de Reuzen. Er is nog veel mysterie rondom hun komst en aanwezigheid maar ik heb gehoord dat het zelfs ontroerend gaat worden…”

Vergroot je wereld
Beide heren hebben de afgelopen maanden al meerdere evenementen, tentoon- en voorstellingen bezocht. Naast een hoog entertainmentgehalte en oog voor duurzaamheid kenmerkt het programma zich ook door het sociale aspect. ,,Leeuwarden-Fryslân 2018 brengt je naar plekken waar je normaal gesproken minder snel komt. Ik ben bijvoorbeeld bij Lost in the Greenhouse geweest. Dat was echt een hele mooie voorstelling met een ontroerend verhaal en ook erg bijzonder dat het in de kassen plaatsvond”, aldus De Vries. ,,Ik was onder de indruk van het verhaal over de Poolse arbeiders in de kassen. Het zet je aan het denken”, voegt Sturms toe. Ook 11Fountains is volgens De Vries een groot succes. ,,De fonteinen trekken veel mensen aan. Ze maken foto’s, komen er even zitten en kinderen spelen in het water. Jong en oud beleven samen iets. Er is sprake van verbinding. In het dagelijks leven zijn we ons vaak minder bewust van anderen. Dan leef je in een soort van sociale bubbel met voornamelijk gelijkgestemde mensen om je heen. Met het programma van Culturele Hoofdstad wordt die bubbel doorbroken. Dat is inspirerend.”

Legacy
Het einde van dit culturele jaar komt onvermijdelijk dichterbij. Hoe zien de advocaten de toekomst als Leeuwarden en Fryslân geen Culturele Hoofdstad meer zijn? ,, Al zal 2019 wel een ander jaar worden, ik ben erg benieuwd naar de legacy”, zegt Sturms. ,,Het schijnt in andere Culturele Hoofdsteden iets blijvends achter te laten. Dat hoop ik ook voor Leeuwarden en Fryslân. De energie is er. Vanuit ons kantoor blijven we in ieder geval betrokken als bestuurders en toezichthouders van Friese culturele instellingen. ”
​,,Friezen zijn van nature vrij bescheiden, sceptisch en trots. Leeuwarden-Fryslân 2018 laat zien dat als we groot durven denken we zulke mooie dingen kunnen realiseren. Het is goed voor de bewustwording en laat zien dat je met elkaar iets moois kunt neerzetten. Het provinciale karakter is wat minder geworden zonder de Friese identiteit kwijt te raken”, vindt De Vries. ,,Ik hoop dat als dit jaar afgerond is, er een groep mensen opstaat om weer mooie dingen te organiseren. Een aanbod met voor ieder wat wils.” Werken aan een inclusieve maatschappij door het organiseren van een divers cultureel programma waar verbinding centraal staat. Als het aan de heren van De Haan Advocaten & Notarissen ligt gaat dit door, ook na 31 december 2018.

Tekst: Yael Water / Foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators