Heimwee naar het brein van de kunstenaar

OLDEBERKOOP - Voor veel Friezen is 2018 al begonnen. Zij werken mee aan de evenementen en projecten die, in aanloop naar het Culturele-Hoofdstadjaar, in de steigers staan. Wie zijn deze mensen? Wat drijft ze en waarom doen ze eigenlijk mee? Wat zijn hun dromen en wat maakt het dat ze anders durven te denken? Uw weekblad laat ze regelmatig aan het woord. Deze keer: Hanneke van Kammen (54). Zij werkt hard aan verschillende LF2018-projecten in Ooststellingwerf. Over kunsthuisjes op wielen, logeren in het weiland en gluren bij de buren.

,,We gaan het samen doen. En het gaat ons lukken. Waarom niet?” Hanneke van Kammen is resoluut. Het zijn prachtige projecten die stuk voor stuk in de al even vrije omgeving van Ooststellingwerf gestalte krijgen. Voor twijfel is helemaal geen plek, maakt ze duidelijk. Want dit is zo bijzonder, zo mooi. Dit moet gewoon doorgaan. ,,Kan niet anders”, stelt Van Kammen.

Goed dan. Waar gaat het over? Welke pareltjes liggen in het verschiet en waarom moet de rest van Nederland, Europa en – the sky is the limit – de rest van de wereld een enkele reis naar Ooststellingwerf boeken? Hanneke van Kammen (54) gaat er goed voor zitten.

Gluren bij de buren

Het jaar 2018 valt voor wat betreft het team van Hanneke in drie projecten uiteen. Allereerst zijn daar de kunstkamers & kunsthuisjes. De naam verraadt feitelijk het plan: kamers of hutjes die door gerenommeerde kunstenaars tot leven komen en op de meest verrassende plaatsen – een aantal is mobiel – opduiken. Een soort pop-up-hotels die een onvergetelijke slaapervaring bezorgen. Logeren in het hoofd van de kunstenaar, tussen de schapen of in het bos, bezorgt de bezoeker nadien heimwee. ,,Het enige comfort biedt het chemische toilet en een jerrycan met water.” De bouw van de huisjes komt met leerlingen van de Technasia uit Fryslân tot stand.

Open Deuren is de tweede manifestatie. En ook hier zegt de titel een heleboel. ,,Het is een beetje gluren bij de buren”, legt Hanneke uit. Wie wil dat nu niet? Is het DNA van de gemiddelde Nederlander immers niet doorspekt van een gezonde dosis nieuwsgierigheid? ,,We willen toch allemaal weten hoe de ander woont?” Samen met haar collega’s binnen de organiserende Stichting O18 zoekt ze naar geschikte locaties: mensen die hun woning, boerderij, garage, tuin of tuinhuis openstellen voor toneel, muziek en dans, opdat anderen er van genieten. Huiskamerconcerten en pop-up-exposities in optima forma. In het najaar van 2017 wordt een voorproefje (,,een amuse”) van Open Deuren gegeven.

Alles begint met contact

Tot slot is er ouderwets, maar daarom niet minder verrassend, ambacht te zien. Verhalen In Het Landschap heet de expositie waarbij tien meesterkunstenaars – die bij voorkeur een band met Fryslân hebben – samen met amateur en professionele kunstenaars, alsook met leerlingen en schoolkinderen voor kleur en verbeelding zorgen.

Masterclasses en workshops leggen ondertussen de bijzondere verbindingen. Want dat is, we hebben het in culturele kringen over het vaak gehoorde woord verbinding, een noodzaak. Toch, Hanneke? Ze knikt. ,,Daar gaat het toch om? Alles begint met het eerste contact.”

Ze is al 23 jaar een spin in het web bij tal van evenementen. Klein of groot, dat maakt niet. Zolang het maar samen wordt gedaan. Hanneke werkt met haar man in hun reclamebedrijf in Hoornsterzwaag. Ze werkte als communicatieadviseur bij verschillende bedrijven en combineerde dat met vrijwilligerswerk bij onder anderen de Swingsoos, de club die al decennia lang muziek op leuke locaties aflevert.

Culturele Hoofdstad

Met Age Hartsuiker, oud-wethouder in Heerenveen, vatte ze het plan op om ,,iets met Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te doen”. Dat behelst een soms afmattende speurtocht naar fondsen, doordrenkt van vergaderingen en brainstormsessies. Natuurlijk liggen frustratie en vermoeidheid op de loer. Maar de stip op de horizon vergoedt alles. ,,Mijn droom voor 2018 en daarna?” Hanneke hoeft niet na te denken: ,,Dat het zelfbewustzijn van de bewoners, de Friezen is toegenomen. Dat we beseffen dat we door samenwerking onze stoutste dromen hebben laten uitkomen.”

Oh ja, de stichting kan nog wel wat hulp gebruiken. Wie meer wil weten, of wie het leuk vindt om mee te doen aan Open Deuren, kan terecht op de Facebook-pagina van O18: de ingang naar kleine en grote culturele schatkamers!

Tekst Radboud Droog & foto Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators