Help de Vikingen

Waan je in een andere wereld. Tussen de sportvelden van het Kalverdijkje en de Groningerstraatweg in Leeuwarden is een kleine oase waar Vikingen tot leven komen. Welkom in Asgaard: de plaats van de Noordse goden. Hier wonen vooral creatievelingen en thuislozen die samenwerken met bedrijven en onderwijsinstellingen in de stad. Het terrein doet tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 dienst als broedplaats voor creativiteit, exposities en feestjes.

,,Eerst eten, dan werken”, zegt Loek, één van de bewoners van Asgaard, terwijl hij met zijn mes ter grootte van een machete een ananas soldaat maakt en uitdeelt. Bordjes en bestek zijn er niet bij. ,,Of zijn we ineens zo geciviliseerd geworden?”, vraagt de in Antwerpen geboren Viking zonder op antwoord te wachten.

De stuurhut
Tussen een allegaartje aan caravans, kunstwerken en zelfgemaakte huisjes is het podium met de bar het middelpunt van de gemeenschap. De stuurhut van het Vikingschip. Alles is verbonden met paadjes van houtsnippers, schelpen en vloerbedekking. Van boven gezien vormt het terrein een driehoek waarvan één hoek omhoog loopt. De stuurhut is het middelpunt en de hoogste punt is de voorsteven van het schip, met een terras. ,,Iedereen is hier welkom, zolang je maar je steentje bijdraagt”, zegt Loek.

Belangrijk is dat het steentje gerecycled is. ,,Alles wat je hier ziet is zelfgemaakt, vaak van afvalmateriaal, gevonden in containers of op websites om gratis af te halen. Daarnaast krijgen we vaak spullen van ondernemers uit de omgeving, zoals hout van de Formido. Die ananas heb ik vandaag nog in een container gevonden. Zonde dat mensen zoiets weggooien.”

Expositieruimte
Het terrein van grofweg één hectare omhelst een camping, kruiden- en bloementuinen, podium en expositieruimte die nog in aanbouw is. ,,De expositieruimte noemen we de witte wolk. In samenwerking met studenten bouwkunde van de NHL is uitgezocht welk materiaal we het best kunnen gebruiken om de expositieruimte te bekleden”, zegt Bonny Veenstra van Stichting Asgaard. Deze stichting heeft ervoor gezorgd dat Asgaard op de agenda van Leeuwarden-Fryslân 2018 staat. ,,Er zijn in ieder geval twee exposities die hier plaatsvinden. Eentje over depressie na de winter en eentje over euforie na de zomer. Iedereen mag meedoen.”

Stichting Asgaard is heeft een echt vikingschip gamaakt. ,,We zijn naar Aarhus geweest, de Culturele Hoofdstad van 2017”, legt Bonny uit. ,,Daar komen de echte Vikingen tenslotte vandaan. Ik heb met een botenbouwer gesproken en hebben toen het plan bedacht om met mensen uit beide steden een boot te bouwen. Dit deden we van recyclebaar materiaal.”

Handen uit de mouwen
Asgaard is afhankelijk van vrijwilligers. Steek jouw handen uit de mouwen en meld je aan via stichtingasgaard@gmail.com.

Tekst: Mark Grupstra / foto's: Wietze Landman


 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators