Het gewei van Hindeloopen

Loop door Hindeloopen en waan je in de gouden eeuw. Tussen de bakstenen commandeurswoningen vind je herinneringen aan de rijke cultuur uit de 17e eeuw. Hindelooper schippers genoten van gigantische rijkdom. Zo lieten ze eikenhouten meubels maken en de muren van hun woning beschilderen met exotische motieven. Er werd ook hard gewerkt aan één van de 11Fountains. Ondermeer door het ambachtelijke meubelmakersbedrijf Roosje Hindeloopen.

,,Eerst stonden de Hindeloopers sceptisch tegenover de komst van de fontein van Leeuwarden-Fryslân 2018”, zegt Titus Stallmann, schilder bij Roosje Hindeloopen. ,,Wat moeten we met een fontein in zo’n waterrijke stad? Het ontwerp kwam ook nog eens van een buitenlandse kunstenaar. Inmiddels denken de meesten er genuanceerder over. De kunstenaar heeft zich goed verdiept in de historie van Hindeloopen.”

11Fountains
De fontein werd een levensboom met daaromheen het gewei van het hert uit het oude wapen van Hindeloopen. Het gewei is een constructie van acht meter breed en drie meter hoog. Skipshelling Blom, ook een lokaal bedrijf, maakte de constructie waar het gewei omheen zit. De mannen van Roosje maakten het eikenhouten gewei dat tegelijkertijd als bankje dient. Het kleurrijke motief van bloemen, krullen en vogels dat de Hindelooper stijl kenmerkt, zie je in de levensboom terug.

Wie door de gang met geglazuurde vloertegeltjes van het museale winkeltje van Roosje loopt, kijkt zijn ogen uit. Bovenaan de steile trap van de voormalige commandeurswoning is het atelier. Tussen de sierlijk beschilderde stoelen, iconische klaptafels en traditionele priksleeën blijkt hoe bijzonder het werk van het vier generatie oude familiebedrijf is. ,,Onze familie maakt sinds 1894 echte Hindelooper meubels. Nu doe ik dit samen met mijn broer Johan. Onze meubels gaan de hele wereld over. Zo staan ze op beurzen in steden als Milaan en New York. Zelfs prinses Amalia en Ariane hebben een Hindelooper kinderstoel”, zegt Titus trots terwijl er een foto op de tafel als bewijs pronkt.

Prioriteit
Leeuwarden-Fryslân 2018 stond tijden bovenaan de bestellijst van Roosje. ,,Het maken van meubelen was enigszins vertraagd. Onze klanten verwachten maatwerk en weten dat dat tijd vergt. We zien onze klanten overigens ook niet als klant, maar als relatie. Ze komen af en toe langs, gewoon om even te kijken hoe het gaat. Zij vinden het juist prachtig en bijzonder dat wij meedoen aan Culturele Hoofdstad en begrijpen dat hun bestelling daardoor wat langer op zich liet wachten. De fontein moest namelijk in mei klaar zijn.”

Tekst: Mark Grupstra / foto's: Wietze Landman & Team Horsthuis

 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators