,,Iedere vrouw is een heldin”

Aletta Jacobs, Rosa Parks, Anne Frank en Moeder Teresa. Stuk voor stuk vrouwen die velen geïnspireerd hebben door hun moed en doorzettingsvermogen. Maar dat je geen pionier of activiste hoeft te zijn om als heldin bestempeld te worden, laat het project Heldinnen van ‘t Veen zien. De inwoners van Heerenveen kregen afgelopen voorjaar de kans om hun vrouwelijke voorbeelden te nomineren. Huisvrouwen, alleenstaande moeders, carrièrevrouwen, verpleegsters, studentes en oppasoma’s. Iedere vrouw kwam in aanmerking voor deze eervolle titel. Uit de meer dan honderd aanmeldingen zijn uiteindelijk tien heldinnen gekozen die op doek en foto vereeuwigd zijn.

We ontmoeten initiatiefnemers Marjolein Reurich, Mirjam Torenbeek en Marije Nutma van Stichting De Muze in Museum Heerenveen. In het gebouw bevindt zich ook de broedplaats van het project, dat tevens als atelier voor beeldend kunstenares Mirjam Torenbeek dient. ,,We zijn ongelofelijk blij met de prachtige ruimte die we hier mogen gebruiken”, vertelt Nutma. ,,Naast het atelier huren we het museumcafé en andere ruimtes voor lezingen, filmavonden en workshops. De expositie met de tien werken zal vanaf 6 oktober in de Pronkkeamer te zien zijn.” Het wordt nog wel even passen en meten. De kunstwerken, bestaande uit zes foto’s en vier schilderijen, zijn 1,5 meter hoog en 1 meter breed. ,,Samen met fotografe Reiny Bourgonje heb ik de eer om de heldinnen vast te leggen”, zegt een trotse Torenbeek. ,,Het is voor mij echt een droom om zo groot te mogen schilderen. Iedere keer als ik weer een heldin voor mij had staan en zij hun persoonlijke verhaal met mij deelden had ik een kippenvelmoment. Het is meer dan een plaatje maken. De vrouwen, de verhalen, de achtergrond van het project...het vormt echt een geheel en dat voelt haast magisch.”

Vrouwelijke kracht
Het drietal werkt sinds twee jaar samen aan community art projecten en dat bevalt erg goed. ,,Uit ons vorige project kwam naar voren dat veel mensen gelukkig worden van vrouwelijke waarden. Denk aan samen dingen doen, voor elkaar zorgen en creatief bezig zijn met dansen en muziek maken”, aldus Nutma. ,,De zachte vrouwelijke waarden en de vrouwelijke energie kwamen heel erg naar voren in dat project”, vult Torenbeek aan. ,,We leven hier in een prestatiecultuur met veel sport en mannelijke ondernemers. Heerenveen, de naam zegt het al, is door heren gesticht. De mannelijke waarden krijgen vaak aandacht en wij willen een tegengeluid geven.” Ook Reurich is voorstander voor meer balans in de Heerenveense mienskip. ,,Met Heldinnen van ‘t Veen laten we de onzichtbare verbindingen zien. Er zijn zoveel vrouwen die hele mooie dingen in de gemeente en voor de mienskip doen, maar die komen niet op de middenstip van sc Heerenveen te staan. Als die vrouwen aandacht krijgen en in het zonnetje gezet worden, raken hopelijk meer vrouwen geïnspireerd door deze heldinnen.”

Een project dat raakt
Ondanks dat Heldinnen van ‘t Veen een project is waarin vrouwen veel aandacht krijgen, zijn de mannen ook erg enthousiast over het initiatief. ,,Mannen begrijpen heel goed waarom dit project er is en we hebben al veel positieve reacties mogen ontvangen. Het project is niet feministisch. Wij proberen het met zachtheid te brengen en dat spreekt ook mannen aan”, legt Torenbeek uit. ,,Zo kregen we vorige week een reactie van een bloemist hier in de stad. Hij had het interview met heldin Asema Ahmed in de krant gelezen. Ahmed is twee jaar geleden met haar gezin vanuit Irak naar Heerenveen gevlucht. De bloemist was erg geraakt door haar verhaal en wilde haar graag een bloemetje geven. Dat is geweldig, daar doe je het voor”, zegt Reurich ontroerd. Het project maakt veel los bij mensen, ook bij de drie dames van de organisatie. ,,Dit project heeft ons heel veel bloed, zweet en tranen gekost. Het gaat soms echt niet over een leien dakje”, vertelt Reurich. Nutma vult aan: ,,Iedere vrouw is een heldin, want iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met avonturen. Of het nu gaat om studiekeuze, relaties of thuiszitten met een burn-out. Het leven is een rollercoaster en, ook voor ons, een heldinnenreis op elk level.”

Legacy
Om mensen ook na de expositie te kunnen blijven inspireren willen de initiatiefnemers de verhalen van de heldinnen en de kunstwerken graag bundelen in een boek. ,,We willen het project vastleggen zodat het kan blijven inspireren”, vertelt Reurich. ,,Uit de diepte-interviews die ik met de heldinnen gedaan heb zijn prachtige verhalen gekomen. Die worden nu iedere week in de Heerenveense Courant gepubliceerd, maar wat zou het mooi zijn om daar een boek over te kunnen publiceren”, zegt Nutma hoopvol. De dames en het project hebben een hoge gunfactor en al partijen bereid gevonden om hen te helpen met de publicatie. Het enige wat nog mist om het boek te realiseren is een toereikend budget. ,,Wellicht vinden we via deze manier financiers die mee willen werken aan dit inspirerende project!”  

Als het aan de dames ligt is deze gezamenlijke heldinnenreis nog lang niet voorbij. ,,Ons uiteindelijke doel, onze grote droom, is dat wij een third place kunnen creëren in Heerenveen”, droomt Reurich. Torenbeek legt uit wat dat inhoudt: ,,First place is waar je woont. Second place is waar je werkt en third place is waar je je vrije tijd doorbrengt maar waar je geïnspireerd kunt worden.” ,,Het is dus geen kroeg. Het is een plek dat uitnodigt om op een creatieve artistieke manier samen te werken, bijvoorbeeld door een workshop te volgen”, voegt Nutma toe. ,,Hier in het noorden is het nog geen bekend concept en daar willen wij graag verandering in brengen. Een creatieve mienskip waar mensen altijd creatieve verbinding kunnen zoeken en geïnspireerd kunnen raken.”

Heldinnen van ‘t Veen maakt onderdeel uit van het hoofdprogramma De Reis.

Tekst: Yael Water / Foto's: Marijn Bruinen

 

Bekijk ook

Heldinnen van 't Veen

De Reis is een community art programma dat werkt in de haarvaten van de Friese gemeenschap en dat de culturele kracht van onze provincie zichtbaar maakt.

De Reis

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators