Inspiratiebron: Giorgio Morandi

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) is de grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst. Met subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide hij uit tot een ikoon. De tijdloosheid en verstilling in Morandi’s schilderijen, spreken veel collega-kunstenaars aan. Niet voor niets wordt hij een painter’s painter genoemd, een voorbeeld voor andere schilders. Van 24 februari tot en met 10 juni is veel van zijn werk te zien in Museum Belvédère in Heerenveen.

Morandi leidde een teruggetrokken bestaan in zijn geboorteplaats Bologna. Hij leefde samen met zijn drie ongehuwde zussen en verliet de stad zelden. Het liefst was hij in de beslotenheid van zijn sobere atelier te vinden. Dit was een kamer met slechts één raam dat uitkeek op een binnenplaats. Hier sliep hij, had hij een tekentafel, een boekenkastje, zijn ezel en langs de wanden planken vol alledaagse objecten. Hier vond hij ook zijn modellen; kruikjes en potten die vereeuwigd werden in steeds wisselende samenstellingen.

Inspiratiebron
Morandi kon dagen bezig zijn met het verplaatsen van de voorwerpen die hij wilde schilderen. Daarbij onderzocht hij het licht, de compositie, de onderlinge samenhang en de relatie tot de ruimte. Steeds hetzelfde doen, maar dan anders. Hij bestudeerde zowel vorm als betekenis en leerde niet alleen zichzelf, maar ook de liefhebbers van zijn schilderijen om anders te kijken.

In de tentoonstelling Giorgio Morandi | Bologna worden veel van zijn stillevens getoond, maar er is ook aandacht voor de plaatselijke architectuur. Formele aspecten uit de bouwkunst van Bologna zijn namelijk terug te vinden in het werk van de schilder. Dat zorgt voor een verrassende en vernieuwende kennismaking met zijn werk.

Tickets
Bestel je tickets op 2018.nl/giorgiomorandi

Met dank aan
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Museo Morandi in Bologna. ‘Giorgio Morandi | Bologna’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation, Fonds 21, LF 2018, Provinsje Fryslân en de Gemeente Heerenveen.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators