Integratie, Friesland Style

Een gigantisch gezamenlijk gedicht wordt vanaf 16 november geprojecteerd op de zijkant van Stadsschouwburg De Harmonie. Na Kopenhagen en Londen komt dit project van Morten Søndergaard naar Leeuwarden: dit keer geschreven met mensen die onlangs naar Nederland gevlucht zijn. We ontmoetten hen deze zomer op een van de prachtige Friese festivals, waar ze vrijwilligerswerk deden. New Faces, Shared Dreams verbeeldt hun wensen, hoop en visies voor de toekomst, zoekend naar vrijheid en nieuwe kansen in hun leven.

New Faces-initiatiefnemer Hooman Nassimi is geboren in Iran, groeide op in Duitsland en belandde uiteindelijk in Nederland. Hij weet als geen ander wat de uitdagingen zijn voor nieuwkomers. Als sociaal ondernemer enthousiasmeert hij festivalorganisatoren om nieuwe burgers als vrijwilligers in te zetten. Nassimi over New Faces: ,,één festival is al een levensveranderende ervaring.”

New Faces is een project van Iepen Up waarmee Hooman nieuwkomers sinds 2017 koppelt aan evenementen. Festivals als Into the Great Wide Open, Oerol en Welcome to The Village ontvangen de vrijwilligers met open armen. “Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld”, aldus Nassimi.

,,Veel van deze nieuwe krachten waren zeer gedreven ondanks dat het zo veel verschillende mensen met diverse achtergronden zijn”, vervolgt Hooman. ,,Iedereen vond het geweldig om mee te doen. Er is nooit sprake van uitval.” Festivalorganisatoren zijn minstens zo blij met de vrijwilligers. Het project is een mooi succes, dat gezien de vele festivals in Nederland nog veel groter kan worden. Daarom wordt momenteel gewerkt aan een toolkit voor festivalorganisatoren.

Hooman: ,,In die toolkit leggen we uit hoe je nieuwe burgers als vrijwilligers kunt inzetten. Hoe organisatoren bijvoorbeeld aan mensen kunnen komen via de AZC’s of mensen die al in steden wonen. De belangrijkste boodschap is: Gewoon doen!” En het project levert voor de festivals zelf veel op. Zo leren organisatoren samenwerken met allerlei verschillende culturen en krijgen ze een gigantische boost aan diversiteit in het publiek en de eigen organisatie.

Maar er zijn nog meer voordelen, benadrukt Hooman. ,,Je haalt zeer enthousiaste krachten in huis. En door nieuwkomers op festivals te laten werken, help je hen om een netwerk op te bouwen. Dit kan weer leiden tot stage- en werkplekken. Daarnaast is het ook goed voor hun sociaal netwerk; na zo’n festival zijn er altijd groepjes die contact blijven houden. Ze kunnen ervaringen uitwisselen, en voelen zich een gelijkwaardig persoon.”

Daarnaast doen de nieuwkomers veel nieuwe kennis en ervaring op. ,,Nieuwkomers vrijwilligerswerk laten doen op culturele evenementen is dus echt ontzettend waardevol werk. Ze beseffen ineens dat ze aan hun toekomst kunnen en mogen bouwen. Voor veel nieuwkomers is vrijwilliger zijn op één festival al een levensveranderende ervaring. We hebben dit Culturele Hoofdstadjaar veel aan het rollen gebracht. Dat willen we in de komende jaren voortzetten. Want samen, met en vóór nieuwkomers werken aan inclusiviteit, is iets wat elk festival kan doen.”

Het gezamenlijke gedicht is te zien op de zijkant van Stadsschouwburg De Harmonie, aan het Ruiterskwartier. Lees hier meer over New Faces, Shared Dreams.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators