Koken voor en door de buurt

Vanaf dinsdag 25 september draait Stadskantine West weer op volle toeren. Na een zomerstop van twee maanden kunnen mensen opnieuw genieten van een driegangendiner voor een vriendelijke prijs.

Het diner vindt iedere laatste dinsdag van de maand plaats van 18.00 uur tot 20.00 uur in Buurthuis Rengerspark. Maximaal tweeënveertig gasten genieten dan van vrijwillige kookkunsten met een menu dat garant staat voor kwaliteit. “Met goed vlees dat je thuis niet snel eet, zoals biefstuk, varkenshaas of procureur”, legt chef-kok Finn uit. “Ook aan vegetariërs is uiteraard gedacht. Wij bieden gasten sinds 2015 het gevoel van uit eten gaan voor slechts acht euro in een gezellige sfeer, waar je nieuwe mensen leert kennen en leuke ervaringen opdoet.” Samen met een tiental vrijwilligers zorgt de kok voor een ontspannen avond vol eetplezier. “De vrijwilligers vormen een gemengde groep”, aldus Julia, secretaris bij Stichting Stadskantine West. “Bij ons kan iedereen meehelpen; mensen met ervaring in de horeca, maar ook met enige moeilijkheden uit het verleden. Dat maakt het zo leuk.”

Vriendje-voor-een-tientje

“Wij kunnen altijd donaties gebruiken”, zegt Julia, terwijl ze symbolisch een spaarvarken op tafel zet. Chef-kok Finn haakt gretig in op het gebaar van zijn vrijwillige collega. “Mensen kunnen ook vriendje-voor-een-tientje worden”, vertelt hij. “Zij maken dan kans op allerlei activiteiten: een dinertje voor twee of ondersteuning bij catering. En”, vervolgt de kok, “met deze extra inkomsten kunnen wij leuke dingen doen.” Eén van die leuke dingen is het organiseren van pop-upactiviteiten op locaties naar keuze. Met de bitebike, een bakfiets vol kookspullen, brengt het team alle benodigdheden naar de locatie van de dag; van een leegstaande flat tot een plek in de binnenstad. Vervolgens kunnen de vrijwilligers aan de slag.

Mooie gesprekken

Iedere avond geniet Julia weer van de sfeer bij de Stadskantine. “Het mooiste is de gastvrijheid van onze vrijwilligers, de manier waarop ze contact maken met onze gasten. De gesprekken die ontstaan. Zelf ben ik door zo’n gesprek ook vrijwilliger geworden. Ik kwam tijdens het diner als bezoeker binnen en liep als vrijwilliger naar buiten! De Stadskantine heeft duidelijk een sociale functie in de buurt.”

Vaste uitvalsbasis

Hoewel de stichting niet ruim in de financiën zit, vormt dit geen beletsel voor toekomstdromen.

Een vaste uitvalsbasis staat hoog op het verlanglijstje. Buurthuis Rengerspark is weliswaar geschikt voor het huisvesten van de maaltijd, maar niet voor overige behoeften. “In de ochtend krijgen we de sleutel van het buurthuis en ’s avonds gooien we deze weer bij iemand door de brievenbus. Het is niet echt ónze plek. We zoeken een locatie waar we kunnen vergaderen en brainstormen, waar nieuwe vrijwilligers zich aan kunnen melden. Als iemand een ruimte ter beschikking wil stellen aan ons initiatief, horen we dat graag!”, aldus Julia.

Kijk voor meer informatie over Stadskantine West op de Facebookpagina. Het driegangendiner vindt iedere laatste dinsdag van de maand plaats in Buurthuis Rengerspark (Singelstraat 22) van 18.00 uur tot 20.00 uur. Toegangsprijs: acht euro, exclusief drankjes. Het seizoen opent dinsdag 25 september; aanmelden kan via reserveren@stadskantinewest.nl

Richard Tjalsma, wijkreporter voor Leeuwarden-Fryslân 2018, bezoekt deze zomer sociale en culturele projecten in de wijken van Leeuwarden

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators