Kunst op je dak

Volgend jaar kent Leeuwarden geen saaie gevels en daken meer. Wie tijdens het Culturele Hoofdstadjaar door de stad loopt, zal worden verrast door allemaal versierde panden. Studenten en docenten van de Kunstacademie Friesland maken namelijk een kunstroute met werken van wilgentenen. Deze route loopt van de Potmarge tot in het centrum.

De groene connectie, zoals het initiatief heet, is een project van derdejaars studenten van de academie. ,,Onder leiding van Karin van der Molen maken de studenten speciaal voor Culturele Hoofdstad kunstwerken van wilgentakken”, legt Doet Boersma van Kunstacademie Friesland, uit. ,,Die kunstwerken worden op daken en aan muren van gebouwen tussen de Potmarge en het centrum van Leeuwarden geplaatst. Zo maken we een verbinding tussen één van de mooiste natuurgebieden in de stad en het winkelhart.”

Samenwerking
Met alle schilderijen aan de muur is het wel duidelijk: Doet is zelf meer schilder dan beeldhouwer. ,,Vandaar dat Karin van der Molen de leiding op zich neemt. Zij is een ervaren beeldend kunstenaar.” Doet wijst enkele voorbeeldfoto’s in de projectfolder aan. ,,Dit zijn eerdere kunstwerken die zij heeft gemaakt met wilgentakken.”

Het initiatief is al tot in de puntjes uitgewerkt. Zo is er een folder met schetsen, een landkaart en foto’s van soortgelijke kunstwerken. ,,Een dertigtal studenten is bij gebouwen langs gegaan en heeft ondernemers benaderd om mee te werken. Geïnteresseerde ondernemers kunnen kiezen uit verschillende sponsorpakketten: van een rondleiding door studenten langs de kunstwerken tot een bedrijfspresentatie in de catalogus of meerdere kunstwerken op het eigen pand.” Ieder pand is uniek, zo ook ieder kunstwerk. De leerlingen hebben tekeningen en foto’s van de gebouwen gemaakt, zodat ze het perfecte kunstwerk voor ieder gebouw kunnen ontwerpen. ,,’Site specific art’ heet dat”, legt Doet uit. Op dit moment loopt de route van de Potmarge tot Hoeksterend.

Ondernemers, meld je!
De kunstenaar weet al aardig wat bekende ondernemingen op te noemen, die volgend jaar versierd zullen zijn. ,,Zo hebben we in het Potmargegebied onder andere Wetsus, Zienn, Parkhove en het NDC-gebouw. Waar de Potmarge ophoudt, versieren we de panden van Epema, Terwisscha en Anker en Anker. In het centrum worden onder andere parkeergarage Hoeksterpoort en het Oranjehotel verfraaid. De bedoeling is dat de kunstwerken uiterlijk 1 mei de daken en muren sieren. ,,De studenten zorgen in 2018 voor het onderhoud.”

,,Er komt trouwens een groen, levend kunstwerk in de Oranjewijk. Dat is heel bijzonder want die blijft groeien. Dat kunstwerk blijft dan ook na 2018 sowieso staan. De bedoeling van de groene connectie is dat bezoekers van de stad volgend jaar de trein uitstappen en denken: wat ís dat?” Doet geeft zelf het antwoord: ,,Dán zijn ze in de Culturele Hoofdstad van Europa”.

Er doen nu achttien panden mee, maar Doet zoekt nog meer ondernemers in het centrum die mee willen doen. Info op: info@kafrl.nl.

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Wietze Landman & Kunstacademie Friesland

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators