Ode aan Vestdijk

Het raam van de oude bakkerij in Raard biedt zicht op een schaap, grazend in het weiland. De eerste bladeren van een kleine appelboom leggen een tapijt buiten het gebouwtje dat tegenwoordig dienst doet als woning. Zanger Jankobus Seunnenga is onlangs verhuisd van de drukke straten van het centrum van Leeuwarden naar dit pittoreske optrekje. Met uitzicht op een bijna idyllisch landschap: een inspiratiebron voor iedere artiest.

Van Lowlands tot Paradiso: Jankobus heeft er gestaan. Hij staat bekend om zijn aandeel in de punkband Kobus gaat naar Appelscha en het Friese folkduo Pigmeat. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 vinden we de oerpunker in de Friese huiskamers. Hij gooit het over een andere boeg en vertolkt de dichtbundel Fabels met Kleurkrijt van Simon Vestdijk op cd en draagt deze voor in zeer intieme setting.

Herkenbaar
Fabels met Kleurkrijt (1938, red.) bestaat uit vijftien gedichten met thema’s uit de natuur. ,,Ik vind over het algemeen gedichten van begin twintigste eeuw de mooiste uit de dichtkunst. Het zijn heel overzichtelijke gedichten die allemaal bij elkaar passen. Alle zinnen zijn ongeveer even lang en de rijmschema’s kloppen. Daardoor is het gemakkelijk in muziek om te zetten. Moderne gedichten gaan vaak van de hak op de tak. Daarnaast is de twintigste eeuw een tijd waarin mijn grootouders nog leefden. Ik weet ook nog wat van die tijd door verhalen van vroeger.”

Jankobus zijn keuze is niet alleen op Simon Vestdijk gevallen door zijn mooie gedichten. ,,Ik heb eerder een gedicht van Vestdijk vertolkt en moest daarvoor toestemming vragen aan de nabestaanden. Via zijn weduwe ben ik in contact gekomen met Simon zijn zoon, Dick Vestdijk. We hadden direct een klik. Nu werken wij samen aan deze cd. Dick zingt één van de gedichten en speelt viool of gitaar bij de anderen. Hij kan ontzettend mooi viool spelen.”

Première
De cd wordt op 28 januari 2018 gepresenteerd in de Kloosterkapel in Sijbrandahuis. ,,Dan is de week van de poëzie en vindt Het Openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 plaats. Een prachtig startschot voor een tour door Fryslân.” De tour gaat als onderdeel van Lân fan taal onder andere langs podium Gorter in Balk en Bibliotheek Leeuwarden. ,,Voor dertig man optreden in de dorpskerk is veel spannender dan voor vijfduizend mensen op Lowlands”, legt de muzikant uit. ,,Een klein publiek hoort alles.”

Overige data
16 December - Leeuwarden - Freeze-Festival: Preview 'Fabels met kleurkrijt'
25 Januari - Burgum - bibliotheek (avond)
26 Januari - Omrop Fryslân - Noardewyn (middag)
28 Januari - Sibrandahus - Kloosterkapel - CD-Presentatie (middag)
04 Februari - Leeuwarden - Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) (14.00) 
09 Februari - Harlingen - Bilbliotheek (avond)
10 Februari - Drachten - Café Marktzicht
23 Februari - Ee - Dream project studios (avond)
04 Maart - Balk - Podium Gorter (middag)
10 November - Harlingen - Grote Kerk, uitreiking Anton Wachter Prijs (middag)

Kaartverkoop aan de deur

 

Tekst: Mark Grupstra / foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators