Op Asgaard kun je zijn wie je bent

Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Waar vooroordelen niet bestaan en creativiteit rijkelijk kan vloeien. Aan de rand van Heechterp-Schieringen ligt zo’n gebied, waar een groep enthousiastelingen de Noordse mythologie gestalte geeft. Kunstenaarsplek Asgaard is groeiende en vol zelfbewustzijn.

Op Asgaard kunnen kunstenaars hun creatieve ideeën kwijt. Door het maken van muziek, vertellen van verhalen of maken van beelden of andere kunst. Iedere kunstenaar kan zijn werk hier tentoonstellen. De Noordse mythologie, bekend van verhalen over Noordse goden als Odin en Freya, geldt als rode draad, maar niet als verplichting. “Dat hoort bij de vrijheid van Asgaard”, vertelt Abold Bobeldijk, de 49-jarige initiator van het kunstenaarsdorp. “Vanuit dit vrije gevoel kun je dingen gaan ontdekken. Dagelijks hebben we nog met deze mythologie te maken. De woensdag is van Odin, de donderdag van Thor en de vrijdag van Freya. Ook in de Friese mentaliteit zie je het terug: leaver dea as slaef; ons zelfbewustzijn. Daarom moet deze mythologie goed naar voren komen op Asgaard. Alles wat we maken, moet iets vertellen over onze oorsprong.”

Slibdepot
Het huidige Asgaard fungeerde vroeger als slibdepot. Nadat deze functie was beëindigd en het terrein hermetisch werd afgesloten, wezen vervaarlijk ogende borden voorbijgangers op de risico’s van het gebied. Vervuilde grond en drijfzand zouden hier tot levensgevaarlijke situaties leiden; angsten die later ongegrond bleken. Zo was het drijfzand tijdens het ontstaan van Asgaard al opgedroogd en werd er geen vervuiling geconstateerd. Abold zag al snel de potentie van het terrein. “Zelf kom ik oorspronkelijk uit het Bildt”, vertelt hij. “Als we daar dingen naar de vuilstort brachten, noemden we dat het asland. Het terrein van Asgaard deed me daar, met de versteende ondergrond, aan denken. Toen ik de voorjaarsbloei eenmaal zag, kreeg ik meteen een gaard voor ogen; zo kwam ik op de naam Asgaard. Na wat zoeken op internet met deze term stuitte ik op de Noordse mythologie, met mooie verhalen over Odin en Freya. Het Friese volk geloofde in vroegere tijden in deze goden.”

Zonnige toekomst
Hoewel de opbouw van Asgaard in gestaag tempo doorgaat, gaat het realiseren van de idealen niet zonder slag of stoot. De kunstenaars blijven afhankelijk van regelgeving en financiële mogelijkheden. “De ontwikkeling gaat minder snel dan ik had gehoopt”, geeft Abold aan. “De toekenning van subsidies vormt vaak een obstakel. Accepteren dat het langzamer gaat dan je wilt, is iets wat ik inmiddels heb geleerd. Heel positief is echter dat de gemeente ons de tijd geeft onze plannen te verwezenlijken. Op dit moment loopt onze gebiedstoekenning tot en met 15 mei 2020, maar ik heb vernomen dat ze deze periode aan het einde van het jaar al willen openbreken. Ik verwacht dat we dan naar een periode van 20 jaar gaan. De toekomst van Asgaard ziet er zonnig uit.”

Belangstellenden kunnen Asgaard iedere dag, zonder aanmelding vooraf en op een tijdstip naar keuze, bezoeken. De locatie is te vinden tussen de Groningerstraatweg en de sportvelden van het Kalverdijkje. Kijk voor meer info op de Facebookpagina van Asgaard.

Door: Richard Tjalsma, wijkreporter voor Leeuwarden-Fryslân 2018, bezoekt deze zomer sociale en culturele projecten in de wijken van Leeuwarden

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators