Pop-upfotostudio reist door Leeuwarden tijdens FryslânPhoto Festival

Van donderdag 4 t/m zondag 28 oktober vindt de tweede editie van het FryslânPhoto Festival plaats. Een fotoroute leidt bezoekers langs exposities in de binnenstad van Leeuwarden. Instawalks, meet & greets met fotografen en andere activiteiten maken het festival extra aantrekkelijk. Dit jaar is bovendien een interactief onderdeel aan het programma toegevoegd: een pop-upfotostudio die door Leeuwarden reist.

De mobiele fotostudio begint de tour door Leeuwarden op zaterdag 6 oktober op het Willem-Alexanderplein in het Nijlân. Festivalvrijwilligers lopen die dag Winkelcentrum Nijlân binnen om mensen te ontmoeten en hen nieuwsgierig te maken naar de fotostudio, die is ingericht met professionele materialen. Hier kunnen bezoekers gratis een portretfoto laten maken. “Zo proberen we mensen door fotografie met elkaar in contact te brengen”, vertelt Marleen Holwerda, als sociaal werker bij Wijkteam Zuid nauw betrokken bij de pop-upfotostudio in Aldlân-Nijlân. “Deelnemers vormen een mengelmoes uit verschillende landen, zoals Brazilië, Eritrea, Syrië en Thailand. Samen met de Leeuwarders maken zij foto’s in de pop-upstudio. Normaal gesproken lopen mensen elkaar op straat voorbij. Dat geldt voor mensen die de taal niet spreken, maar ook voor Leeuwarders onderling. Met dit project hopen we daar verandering in aan te brengen.”

“Ik was cursiste bij de Fotofabryk en kreeg les van Elske”, vervolgt Marleen haar verhaal. “We spraken over de mogelijkheden die fotografie biedt om mensen met een afstand tot de maatschappij bij cultuur te betrekken. Bij het wijkteam komen wij dagelijks in aanraking met wijkbewoners die behoefte hebben aan meer contact met hun omgeving. Met name nieuwkomers vinden moeilijk aansluiting vanwege de grote verschillen in taal en cultuur. Door tijdens dit project wijkbewoners aan nieuwkomers te koppelen, konden we hier een oplossing voor vinden. In samenwerking met WELLZO zijn we vanuit Amaryllis deelnemers gaan werven en al gauw waren koppels gevormd.”

Thema

De fotostudio, die langs de wijken Aldlân-Nijlân, Bilgaard, Wielenpôlle en Heechterp-Schieringen reist, wordt wisselend bemand door de achttien koppels; duo’s die bestaan uit een Nederlandse en buitenlandse wijkbewoner uit dezelfde buurt. Samen hebben zij een fotografiecursus gevolgd bij de Fotofabryk, eigendom van Elske Riemersma. Zij is tevens creatief en zakelijk verantwoordelijk voor het FryslânPhoto Festival. “Het thema van deze editie is Wie ben ik?”, aldus Elske. “Het draait daarbij om identiteit; wat maakt iemand tot wie hij of zij is? Dit brede thema geldt als leidraad voor het werk van de deelnemende Friese en Scandinavische fotografen.”

Organisator Elske is benieuwd naar de reacties op de mobiele fotostudio. “Ik wil ervaren hoe de mensen reageren en kijken of we in de toekomst vaker zulke activiteiten kunnen organiseren. De pop-upstudio moet fungeren als ontmoetingsplek, waar mensen gezellig met elkaar praten. Het is belangrijk dat cultuur verbonden wordt aan de maatschappij. Fotografie is niet alleen kunst voor ergens aan de muur, maar moet ergens worden getoond wordt waar het van betekenis is. Dat is de insteek van ons festival.”

Kijk voor meer informatie over FryslânPhoto Festival, de fotoroute en het programma op de website. Het festival gaat donderdag 4 oktober om 11.00 uur van start. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 10 euro, kinderen onder de 12 jaar krijgen gratis toegang. Openingstijden: 11:00 uur t/m 17.00 uur van donderdag t/m zondag (in de herfstvakantie ook op ma 22, di 23 en wo 24 oktober).
Op zaterdag 6 oktober staat de pop-upfotostudio op het Willem-Alexanderplein in Nijlân. Bezoekers kunnen daar gratis een portretfoto laten maken. 

Richard Tjalsma, wijkreporter voor Leeuwarden-Fryslân 2018, bezoekt deze zomer sociale en culturele projecten in de wijken van Leeuwarden.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators