Praat mee over de toekomst

Durf jij Mark Rutte aan te spreken over de toekomst? Sta jij graag voor de camera of zit je vol ideeën en beweeg je liever achter de schermen om taboes te doorbreken? Dit is jouw kans. Iepen UP, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, zoekt mensen met lef die onder begeleiding van professionals met de gevestigde orde in discussie gaan. De enige eisen zijn dat je tussen de 18 en 28 jaar bent en een uitgesproken mening hebt.

,,Deze groep is in de media ondervertegenwoordigd en zit ook niet op bestuurdersfuncties”, zegt Matthea de Jong, projectleider van Iepen UP. ,,Maar de jongeren zijn de toekomst.”

Vaak denken we bij vloggers aan mensen die zichzelf graag in beeld brengen en over zichzelf praten. Iepen UP zoekt dat niet. ,,Wij zoeken mensen die een discussie aangaan”, zegt Janko Krist, cameraman. ,,Mensen die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en daarover in gesprek gaan. Die vragen stellen en dingen laten zien die we nog niet kennen. Wij zorgen voor het technische werk en workshops. De vlogger denkt na over onderwerpen en voert ze uit. Met een camera erbij kun je veel makkelijker een gesprek krijgen met bijvoorbeeld de burgemeester of een bekende artiest.”

Iedereen kan meedoen
Je hoeft geen ervaren vlogger te zijn, want tijdens de workshops worden vloggers klaargestoomd voor de straat. Eén van de professionals die helpt is Ismail Ilgun. Ooit bekend als treitervlogger, inmiddels een voorbeeld voor vloggend Nederland. Hij ontving onlangs de Hashtag Award voor zijn serie waarin hij probleemwijken in beeld brengt. ,,Ismail is een perfect voorbeeld van iemand die een beeld laat zien dat je in de gangbare media niet tegenkomt”, zegt Matthea. ,,Hij heeft een heel uitgesproken mening, ook al is niet iedereen het daarmee eens. Wij zoeken de Ismails van Fryslân. Het liefst uit alle hoeken van de provincie en met verschillende achtergronden. Van boer uit Akkrum tot stadsgek uit Leeuwarden.”

Je kunt je tot één februari aanmelden. Tussen mei en november 2018 gaan de gekozen vloggers in periodes van tien weken aan de slag om de toekomst aan de tand te voelen. Niet geheel onbelangrijk: je krijgt een vergoeding. Dit is het perfecte zomerbaantje. De vlogs worden op de sociale media van Omrop Fryslân uitgezonden en voor de wekelijkse talkshows van Iepen UP Live gebruikt. ,,We willen het geluid van een nieuwe generatie horen”, zegt Matthea. ,,In november, tijdens de ReOpening, worden de vlogs gepresenteerd aan invloedrijke Europeanen. Ik ben heel benieuwd wat voor discussies we krijgen.”

Meld je aan
Ga naar iepenup.nl, meld je aan en stuur een filmpje in.

 

Tekst: Mark Grupstra / foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators