Recycling, Friesland Style

Een circulaire trui, gemaakt van afgedankte oude wollen truien en lokaal vlas. Eileen Blackmore van It Erfskip bedacht ‘m, samen met Ellen Mensink van Loop.a life. Het hippe kledingstuk staat symbool voor de waarde van lokale reststromen, het stimuleren van lokale maakindustrie en biodiversiteit. Een herentrui en een damesvest, beide even stijlvol als duurzaam. Tijd om dit iconische collectors item en de gedachte erachter eens tot op de vezel uit te pluizen.

Het plantje voor de trui werd een paar jaar geleden al gezaaid. Eileen en Ellen kwamen elkaar tegen op de Dutch Design Week en vonden elkaar in hun passie voor duurzaam textiel. Blackmore: “Daar raakten we aan de praat over vergeten materialen en verloren technieken en hoe tof het zou zijn als we dat weer terug konden brengen.” Het duo betrok de Friese ontwerpster Berber Soepboer en ontwikkelde met haar het ontwerp voor de trui.

Eileen: “We hebben onderzoek gedaan naar wat mensen willen dragen, voordat we gingen ontwerpen. Voor mannen kwam daar een iets meer basic vorm uit, vrouwen willen graag iets lichters, zodat het ook als extra laag te dragen is.” Het tijdloze ontwerp is geïnspireerd op het oude Fryske landschap en de traditionele klederdracht. “We krijgen zoveel leuke complimenten over het ontwerp, ook op de Dutch Design Week vorige maand. Mensen vinden het verhaal erachter ook echt tof. Het laat zien dat we op goede weg zitten.”

Blackmore is altijd gefascineerd geweest door de kruislingse vlasschoven op het platteland en Soepboer weefde de elegante manier waarop oude Friese omslagdoeken gedragen werden daar doorheen. Eileen: “Beide komen heel mooi terug in het bijzondere lijnenspel van het damesvest, zowel voor- als achterop. De herentrui is wat subtieler, daar komt het kruislingse op de mouw weer terug.”

Vlas als basisingrediënt was voor Eileen een must. “Vlas is in de vorige eeuw verdwenen met de opkomst van het veel goedkopere katoen. Ik wil het bloeiende gewas zo graag terug zien op de Friese velden, het zou enorm goed zijn voor de biodiversiteit in Fryslân. Daarnaast is het een ontzettend mooi ambacht: de verschillende stappen van het vlas naar linnen. Namelijk: het vlas roten, repelen, braken, slijpen en over de hekel halen.”

Voor de Fryske trui worden afgedankte truien ingezameld, gesorteerd op kleur en tot op het vezel teruggebracht. Vervolgens wordt het gemengd met het vlas, waarvan nieuwe garens worden geproduceerd die verwerkt worden in de trui. Daarmee wordt per trui zo’n 500 liter water bespaard. “Het productieproces heeft veel voeten in aarde: niks aan wat wij doen is ‘standaard’. Materialen en kleuren worden hergebruikt, we gebruiken geen chemicaliën.. Het is een bijzonder, maar ook tijdrovend proces.”

Om dat proces - en het hele concept - te kunnen bekostigen zijn Ellen en Eileen een crowdfundingsactie gestart. Via CrowdAboutNow (link) zijn losse truien en vesten te koop, maar ook in grotere oplages af te nemen. Verder bieden ze fotoshoots met de trui en  workshops over vlasproductie en lezingen over Fryske kostuums aan. En als het aanslaat? “Dan gaan we door met nieuwe duurzame producten. Fryske jeans, dat lijkt me wel wat. Maar dan met de focus op een ander vergeten ambacht.”

De Fryske Trui is tot en met 25 november te zien en te voelen in het LF2018-bezoekerscentrum in de stadsoase. Hou www.frysketrui.frl of www.iterfskip.frl in de gaten voor alle updates.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators