‘Santiago aan het Wad’ klaar voor Nederlandse Camino

Woensdag 24 januari zijn in het kader van 2018, Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa, de Friese dorpen Sint-Jacobiparochie  en Zwarte Haan tijdelijk omgedoopt tot ‘Santiago aan het Wad’. De nieuwe dorpsaanduiding is onthuld door Jan Dijkstra, wethouder voor Cultuur van de gemeente Waadhoeke, en Hans de Jong, voorzitter van Stichting Santiago aan het Wad. 

Beide dorpen aan de waddenkust zijn de Friese tegenhanger van het bekende Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela en Kaap Finisterre aan de Atlantische kust in Noord-Spanje (‘Sant Yago’ =  Spaans voor Sint Jacob).  In 2018 zijn ze het doel van de Camino der Lage Landen: een landelijke pelgrimsestafette vanaf 3 februari a.s. voor wandelaars en fietsers vanaf de Nederlands-Belgische grens naar noord Fryslân. Einddoel van de Nederlandse Camino  is een massaal feestelijk onthaal van pelgrims op 25 juli in ‘Santiago aan het Wad - Sint-Jacobiparochie. 

De Caminoder Lage landeniseen vrijwilligersinitiatief van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en Stichting Santiago aan het Wad. Een ‘mienskip’ gebeuren met internationale uitstraling –  pelgrims uit België en Duitsland doen mee – dat geïnspireerd is door LF 2018 en de Friese pelgrimsroute Jabikspaad als noordelijkste aanlooproute voor pelgrimeren naar Santiago de Compostela.    

 

Foto: Jan Bonefaas

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators