Sense of Place belicht boerenleven langs Waddenkust

Woensdag 28 november vindt in en om Blije de aftrap plaats van het Sense of Place-project ‘Bildtstars en Eigenheimers’, een beleefroute langs indrukwekkende fotoportretten van aardappelboeren in Noordoost-Friesland. De metershoge portretten van fotograaf Linette Raven zijn te zien op muren en schuren van boerderijen midden in het aardappellandschap.

Aardappelteler ontmoet aardappeleter
Met Bildtstars en Eigenheimers brengt Sense of Place aardappeleter en aardappelteler – consument en producent – opnieuw met elkaar in contact. De portretten maken de aardappelboeren zichtbaar in hun eigen omgeving en geven de toeschouwer inzicht in het verhaal achter de aardappel op zijn of haar bord. Ook vestigt het project de aandacht op de wisselwerking tussen landschap en mens. Fotograaf Linette Raven portretteerde alle boeren – soms alleen, soms met familie – volgens de ontwerpvisie: ‘Het landschap is de mensen en de mensen zijn het landschap.’ Deze visie is heel treffend voor de Waddenkust, waar de aardappelteelt sterk bepalend is voor het landschap.

Bildtstars en Eigenheimers krijgt in het voorjaar een vervolg: ‘Op 28 november presenteren we de eerste tien mega-portretten van lokale aardappelboeren,’ vertelt projectleider Wendy Gooren. ‘In 2019 komen er nog meer portretten bij langs de Waddenkust, van Noordoost-Friesland helemaal tot in Groningen en Duitsland. De portretten blijven jarenlang staan; aan de hand van de Friese routeapp kunnen mensen ze op eigen gelegenheid gaan bekijken.’

Portretten in beeld en geluid via de app Routes Friesland Style
De beleefroute langs de eerste tien portretten van Bildtstars en Eigenheimers is vanaf 28 november te verkrijgen op een routekaart en gratis te downloaden via de app Routes Friesland Style: www.friesland.nl/app. De route wijst de weg langs de foto-installaties in Noordoost-Friesland – van Hallum tot Anjum - en bevat audioportretten van alle deelnemende boeren. In de audioverhalen – die via de app te beluisteren zijn - vertellen de boeren meer over hun werk, hun leven, het landschap en hun liefde voor de aardappel.

Meet-up boeren en klimaatverandering
De aftrap van Bildtstars en Eigenheimers valt samen met de slotactiviteit van een maand activiteiten in Blije onder de titel ‘Leven onder aan de dijk’. De hele maand november organiseert Sense of Place exposities en meet-ups in en rond Blije. Woensdag 28 november is de laatste meet-up van het programma met als thema ‘boeren en klimaatverandering’. Sprekers zijn onder andere Titian Oterdoom (Programma naar een rijke Waddenzee) en Tineke de Vries (LTO Noord en Potato Valley). Iedereen is welkom om de meet-up bij te wonen, aanmelden kan via: aanmelden@sense-of-place.eu. De bijeenkomst gaat om 15.00 uur van start in de Sint Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije.

Meer informatie is te vinden op www.sense-of-place.eu.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators