Snacken 2.0: krekeltje mayo

Al meer dan een eeuw lang frituren we er in Nederland van harte op los. Een patatje met, portie bitterballen, een picanto of frikandel speciaal. Voor wie geen friteuse in huis heeft zit de snackbar vaak om de hoek. Door de jaren heen zijn de gefrituurde klassiekers nagenoeg niet veranderd. Daar wilden ze bij Welcome to the Village met innovatielab DORP iets aan doen. Met een heuse snackaton werkten creatieve breinen aan de snack van de toekomst en werd de bezoeker uitgedaagd om te komen proeven.

Ieder jaar werken zo’n 150 studenten, ondernemers, wetenschappers en vrijwilligers samen aan duurzame projecten met DORP. Tijdens het tiendaagse innovatielab krijgen de innovators en de zogeheten dorpelingen de kans om bij te dragen aan een circulaire economie door duurzame oplossingen te bedenken, ontwikkelen en uiteindelijk te testen. Leon Verstraeten is zo’n innovator. Samen met zijn zakenpartner Michiel van den Berg wil hij natuurlijke producten op de markt brengen die als vlees- en sportsupplement kunnen dienen. ,,Insecten vormen een geweldige basis om voedsel te produceren. Ze bevatten dezelfde nutriënten als vlees en zijn dankzij het hoge eiwitgehalte erg geschikt voor sportvoeding”, aldus Verstraeten. ,,Tijdens DORP hebben wij ons beziggehouden met het maken van insectenfriet. Hoe maken we het lekker? Hoe moet het eruitzien? Wat voor natuurlijke saus moet erbij geserveerd worden? We bedachten een heel concept en hebben dat uitgevoerd.”

Tijdelijke testomgeving
Verstraeten en Van den Berg besloten met hun start-up &Cricket mee te doen aan DORP om de mogelijkheden te onderzoeken. ,,DORP is een tijdelijke omgeving waar je de gelegenheid hebt om ideeën te testen. Een plek waar je enorm veel kunt beïnvloeden, iets wat in het dagelijks leven niet altijd mogelijk is”, vertelt Verstraeten. ,,Hier komen mensen bij elkaar met verschillende achtergronden en interesses maar allemaal met het doel duurzame oplossingen te bedenken. Dat is niet alleen ongelofelijk leuk, maar vooral ook heel erg leerzaam.” De innovators vormden een team met vier dorpelingen. Dat de andere teamleden geen achtergrond in de voedselproductie hebben was volgens Verstraeten geen probleem maar juist een aanwinst. ,,Door de verschillende achtergronden heeft iedereen andere ideeën en inzichten. Dat werkt ongelofelijk inspirerend.”

 

Tijdens DORP wilden Verstraeten en Van den Berg uitzoeken wat er nodig is om &Cricket groter te maken. ,,Waarom eten mensen nog geen insecten? Hoe zorgen we ervoor dat insecten onderdeel van het dagelijkse dieet wordt? Dit zijn vragen die ons bezighouden”, stelt Verstraeten. Begin 2018 stonden de mannen op het frituurfestival in Leeuwarden met hun frikandel 2.0 gemaakt van insecten. ,,De frikandel 2.0 is qua structuur iets anders maar smaakt en ziet eruit als een gewone frikandel. Daardoor is er sprake van wat wij het frikandeleffect noemen. Mensen kopen de frikandel wel omdat ze de naam en het uiterlijk herkennen. Al weten ze niet perse wat er precies in zit. Maar zo kopen en eten ze wel duurzamer.”

Krioelende hapjes
Om betaalbare producten te kunnen leveren maken de mannen van &Cricket voornamelijk producten van meelwormen. Daarnaast experimenteren ze met sprinkhanen en krekels. Op dit moment zijn de producten van insecten duurder dan vlees maar Verstraeten denkt dat dit in de toekomst zal veranderen.,,Nederland heeft heel veel insectenkwekers. Traditioneel leveren zij insecten voor dierentuinen en dierenwinkels. Nu de vraag verandert leveren een aantal kwekers ook insecten die gebruikt kunnen worden als grondstof voor menselijke producten. We hopen dat in de toekomst het aanbod van de grondstoffen stijgt waardoor de prijs daalt”, zegt Verstraeten hoopvol.

Ethisch verantwoord
Om de vraag naar voedsel op basis van insecten te vergroten moeten er zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met de producten. De markt van vegetariërs en veganisten is daarom ook heel interessant voor &Cricket. ,,Op eerdere evenementen waar wij de catering verzorgden zagen we dat ook deze groepen geïnteresseerd zijn om onze producten te proberen. Het duurzame aspect spreekt hen erg aan. Daarnaast bevatten insecten veel B12, wat een belangrijke vitamine voor veganisten is. Dat wordt op dit moment vaak kunstmatig toegevoegd aan hun voeding. Als ze insecten eten kunnen ze het toch op natuurlijke wijze binnenkrijgen”, vertelt Verstraeten. ,,Daarnaast leven insecten in het wild met grote groepen in kleine ruimtes. In feite wordt er bij een kwekerij een natuurlijke omgeving nagebootst waardoor het voor vegetariërs en veganisten ethisch gezien misschien makkelijker te accepteren is om insecten te eten.”

DORP is het innovatieprogramma van Welcome to The Village, in samenwerking met LDE Centre for Sustainability en Innofest.

Tekst: Yael Water / Foto’s: Wietze Landman

 

Bekijk ook

Welcome to the Village

Innofest

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators