Spannum leeft op dankzij middeleeuws beleeftheater

SPANNUM - Wat een enthousiasme! De inwoners van Spannum werken met man en macht aan een bijzonder Iepenloftspul over het leven van Sybrant Roorda. In het kielzog van hun aanstekelijke bezieling werd iedere bewoner aangespoord om toch vooral mee te doen. Welkom in de wereld van oud-Spannumer Sybrant Roorda, de man die al vijfhonderd jaar dood is maar de boel in het dorp desondanks flink opschudde.

Spannum eert de jonkheer van weleer met een drie uur durende voorstelling. Het theaterstuk gaat donderdag in première en is één van de vele mienskipsinitiatieven binnen het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018. ,,Op advies van LF2018 houden we de voorstelling al in dit jaar”, zegt Alie de Haan, voorzitter van de stichting Mei-inoar Spannum. ,,De agenda voor 2018 zit namelijk al propvol.” Bijkomend voordeel, stelt hoofdrolspeler Reinder Bakker, is dat ,,we volgend jaar niets hoeven te missen van Culturele Hoofdstad van Europa 2018.”

De Friese zaak

Spannum is een ultiem voorbeeld van een geslaagd mienskipsinitiatief. Kort na het toekennen van de titel aan Leeuwarden en Fryslân namen enkele bewoners het voortouw. Een werkgroep met onder anderen Ytsje Hijma en Alie de Haan besloot een voorstelling te bedenken rond Sybrant Roorda, de voormalig dorpsgenoot over wie lang niet veel bekend was. Dat veranderde in 2014 toen bij de restauratie van de kerk zijn grafsteen bloot werd gelegd. Alie de Haan verdiepte zich in de man (1465-1550) die op aandringen van het Friese bestuur de Rijksdag in het Duitse Worms bezocht om daar voor de Friese zaak te vechten. Alie: ,,Hij was de man van het woord, Grutte Pier de man van het zwaard.”

In het Kistke fan Sybrant, zoals de voorstelling heet, worden waargebeurde scènes uit het leven van Roorda nagespeeld. Van het budget van Mei-inoar werden een tekstschrijver (Hans Brans) en twee regisseurs (Gerben Postema en Anne Zijlstra) betaald. Met tal van bijeenkomsten werden bedrijven uit de regio aangespoord om donaties te doen. Geld van LF2018 hoefde Mei-inoar niet. ,,We wilden het zelf doen. We hebben wel de Greidesessies van LF2018 bijgewoond. Daar kregen we tips over hoe we bijvoorbeeld fondsen konden bereiken.”

Deur-tot-deur

De 270 bewoners van Spannum werden allemaal aangesproken. ,,We belden bij iedereen aan. We vroegen niet òf maar aan welk onderdeel ze mee wilden doen.” Want iedereen kan iets, was de overtuiging van Mei-inoar. Er werd een naaiploeg (wekelijks bij elkaar) geformeerd, er kwam een bouwploeg, een cateringsploeg, rekwisietenploeg, verkeersploeg, filmploeg, EHBO-ploeg, bestuur en blazersensemble. De plaatselijke toneelvereniging – zo’n tien man sterk – werd aangevuld met meer dan vijfenzestig dorpsgenoten en oefent er fanatiek op los. Jong en oud doen mee. Van de aannemer op de hoek, tot de leerlingen van de basisschool. Reinder: ,,Velen stijgen boven zichzelf uit. En dat is geweldig om mee te maken.”

Het heeft Spannum goed gedaan; de gezamenlijke inspanning leidde tot herstelde vriendschappen nadat de – Alie de Haan wil er niet over uitweiden – onderlinge verhoudingen de afgelopen jaren wat vertroebeld waren geraakt door invloeden van buiten af. De ijver en inzet hebben het dorp goed gedaan. Zoveel is zeker. Spannum leverde een teamprestatie pur sang. Het dorp is vrolijker dan ooit. En dat allemaal dankzij een man die vijf eeuwen geleden het levenslicht zag…

In de agenda

De première is op donderdag 15 juni, waarna de voorstelling ook nog op 16 (uitverkocht), 17 (twee keer, avond uitverkocht), 18 en 20 juni is te zien. Er is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Neem daarvoor een kijkje op de website: roordaspannum.nl.

Tekst Radboud Droog.

Foto Marc Quere.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators