Stad en dorp versmelten in Doarpstún Snakkerburen

Doarpstún Snakkerburen is een gemeenschapstuin waar groenten, fruit en bloemen worden gekweekt. Tientallen vrijwilligers zaaien, planten en oogsten de meest uiteenlopende producten. Het ene gedeelte van het terrein is gecultiveerd, met onder meer een bloemen-, vlinder- en kruidentuin, een tunnelkas, boomgaard en akkers voor de groenten en aardappelen. Op het andere gedeelte heerst de natuur, af en toe onderbroken door aangelegde boomsingels of bosschages.

Door: Richard Tjalsma

“Het is belangrijk dat dorpen rondom een stad niet een gesloten gemeenschap vormen”, zegt Theo van der Molen, sinds het eerste uur betrokken bij de tuin. “Ze hebben weleens de neiging zich naar binnen te keren en het eigen culturele leven voorrang te geven. In mijn visie moet een dorp zich juist openstellen voor de stad. Snakkerburen is een plek waar Leeuwarders graag lopend of met de fiets doorheen komen. De Doarpstún kun je dan zien als lusthof voor Leeuwarders, om groente te kopen en eens rond te dwalen. Stel je open voor de stad, laat zien wat voor prachtige plek we hier hebben gecreëerd als dorpelingen.”

Cultuur
Culturele activiteiten vormen een belangrijk onderdeel van de dorpstuin. Ieder jaar vindt normaal gesproken een Iepenloftspul plaats, in het openluchttheater dat plaats biedt aan honderdzeventig bezoekers. In verband met de verwachte concurrentie van andere culturele activiteiten, is de toneelvoorstelling van dit jaar echter geschrapt. Twee- á driemaal per jaar vinden er ook concerten in de dorpstuin plaats. Het thema varieert van Nederlandstalig tot klassiek. Ook workshops komen geregeld voor, met name in de winterperiode. Bezoekers leren dan bloemschikken, vilten met schapenwol of koken met kool.

Biologische producten
De producten in de dorpstuin worden “biologisch” geteeld. Een term die officieel een certificaat vereist. Deze brengt echter teveel kosten met zich mee voor de gemeenschapstuin. “Wij zeggen altijd: noem onze producten maar biologisch; wij gebruiken eigen compost, geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. Als je voor gezonde grond zorgt, krijg je automatisch gezonde producten. En hoe doe je dat? Door de grond rust te geven, goed te bemesten en wisselteelt toe te passen.” Onderschat ook het belang van plezier niet, onderstreept Theo. “Een leuke tijd hebben met elkaar zorgt voor een grotere, mooiere opbrengst.”

Voorbeeldtuin
De tuin bestaat nu bijna twintig jaar. Een lange periode, die Theo iets vertelt over de waarde van de plek. “Doarpstún Snakkerburen is een voorbeeldtuin. Afgelopen jaar kwamen mensen uit de rest van Friesland, Nederland en soms zelfs het buitenland langs, om te kijken hoe we de tuin runnen. Het is uniek dat een door vrijwilligers aangestuurde gemeenschapstuin zo’n succes is. Dat je zonder betaalde structuur zoveel cohesie met elkaar hebt. We vragen geen vakkennis, iedereen mag meehelpen. Het is bij ons een ratjetoe van mensen uit de stad en dorpen, zowel van werklozen als mensen die hier via instanties komen. Toch is er een groepsgevoel dat ons allemaal bij elkaar houdt. Dat geeft een trots gevoel.” Als afsluiting wijst Theo op een naderend festijn in de tuin. “Iedereen is van harte welkom om zondag 2 september het Oogstfeest in de dorpstuin te bezoeken. Belangstellenden kunnen dan van 14:00 uur tot 18:00 uur gratis langskomen. Twintig kraampjes bieden dan allerlei producten uit de tuin aan. Een aanrader!”

Doarpstún Snakkerburen ligt aan Oan 'e Dyk, 9083 AB Snakkerburen en is zes dagen per week (gratis) toegankelijk; maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 16.00 uur, vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.30 uur. In de zomerperiode (vanaf half mei tot en met half september) is de dorpstuin ook op zondag geopend van 13:00 tot 16:30. Kijk voor meer informatie op de website van Doarpstún Snakkerburen.

Richard Tjalsma, wijkreporter voor Leeuwarden-Fryslân 2018, bezoekt deze zomer sociale en culturele projecten in de wijken van Leeuwarden

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators