Thee om de gemeenschap te verbinden

LEEUWARDEN - Wat met een bijna noodgedwongen moestuin in 2013 begon, is inmiddels uitgegroeid tot het initiatief PositiviTea 2018. Thee om de gemeenschap tijdens het Culturele Hoofdstadjaar te verbinden, bestaande uit zoveel mogelijk lokale kruiden.

Het is 27 graden, de zon is sterk. We lopen op de smalle paadjes tussen het fruit, de groenten en de kruiden van de stadstuin aan de Vierhuisterweg door. Vogels fluiten volop en tussen alle felgekleurde rode en paarse bloemen is het gezoem van de bijen duidelijk hoorbaar. Het schelle geluid van F16's van Vliegbasis Leeuwarden is het enige wat ons er zo nu en dan aan herinnert dat we in feite op steenworp afstand van onze hoofdstad verwijderd zijn. We belanden in een van de weinige schaduwhoekjes van de moestuin, onder de druivenplanten en andere gewassen.

,,Ik werkte in de grafische industrie. In 2013 ben ik tijdens een collectief ontslag bij mijn werkgever van destijds ontslagen,” legt initiatiefnemer en ondernemer Sander Veenstra uit. ,,In diezelfde tijd ben ik verhuisd naar een huis met een grote tuin. Aangezien ik niet veel geld had, ben ik gaan nadenken hoe ik daar zoveel mogelijk uit kon halen."

Kruiden hebben het beste verloop

,,Ik ben mij toen gaan verdiepen in de stadslandbouw. Ik heb toen op verschillende tuinen gewerkt en ben nog bij het Nordwin College terechtgekomen om producten voor de kantine te oogsten. Wat mij toen opviel was dat ik in de zomer een enorm overschot aan sla en andere groenten had, want iedereen was op vakantie. Toen kwam ik er achter dat kruiden een veel beter verloop hebben en ben ik mij daarop gaan richten. Wanneer je een bloemkool kweekt, heb je na een paar maanden iets om te eten en is de plant na één oogst weg. Als ik munt afsnijd, groeit het gewoon verder. Ik kan zelfs een wortelstok van een kruid in water zetten en er ontstaat weer een nieuw plantje. Daarom ben ik een theetuin gaan ontwikkelen, kruiden hebben namelijk een veel beter verloop.”

,,Als ondernemer ga je dan kijken wat werkt en wat niet. Ik ben toen begonnen met een mobiele theetuin. Het op locatie maken van verse thee. Helaas bleek dat niet schaalbaar en daarom niet rendabel. Nu verzorg ik in samenwerking met TikaFood uit Leeuwarden high tea op locatie.”

Samenwerking

Vanuit de verschillende tuinen waar Sander werkte, leerde hij Margreet de Vries kennen. ,,Sander kwam bij de stadstuindiners die ik destijds mede organiseerde vanuit een project voor werkzoekenden. Hij schonk daar de thee,” legt Margreet uit. ,,We werken nu met meerdere tuinen samen, in onder andere Grou, Leeuwarden en Buitenpost."

,,Op sommige tuinen verbouwen wij zelf planten en sommige bieden het zelf aan. Zo was er een aardappelboer, die meedoet aan het Potatoes go Wild project die ongewenst allemaal Kamille tussen zijn aardappels had. Wij ontmoetten hem bij een 2018 Café waar hij ons vertelde niets met de Kamille te kunnen doen en het maaide. Het is natuurlijk zonde als hij dat weggooit, dus nu gebruiken wij dat voor onze thee. Zo kom je mooi met elkaar in contact.”

,,Nu zijn wij bezig met het verbouwen en drogen van de kruiden. Op dit moment hangt mijn zolder vol met kruiden. Die kunnen we straks in potten gaan doen en dan kunnen we rond november meer melanges gaan maken voor 2018,” zegt Margreet. De thee moet echter verkocht worden. ,,Op dit moment hebben we één verkooppunt, namelijk Priuw in de Nieuwe Oosterstraat,” zegt Sander. ,,We zijn nog op zoek naar meer verkooppunten om het echt een succes te laten worden.”

Inspelen op de actualiteiten

“We spelen zoveel mogelijk in op de actualiteiten. Zo hebben we binnenkort een Mata Hari thee in het kader van de expositie in het Fries Museum in opdracht van Priuw, die we dan ook in een ludieke verpakking willen aanbieden. Daarnaast bieden we nu al de Fjoer! en Grutsk! aan. Beide echte Friese theesoorten. En we zijn met diverse festivals, zoals het Wilde Wiven Festival in gesprek om ook daar specifieke theesoorten voor te maken.”

,,Naast verkooppunten zoeken we ook altijd nog mensen die ons willen helpen met tuinieren of die hun tuin beschikbaar stellen. We zijn ook al in gesprek met Marten Sale Brouwer, een bekende origamikunstenaar uit Leeuwarden. Hij woont momenteel in Japan en denkt mee over de verpakking. Dan hebben we in 2018 een mooi compleet product.”

Margreet, Sander en Miranda plukken thee in de stadstuin aan de Vierhuisterweg (Foto: Wietze Landman)

Programmanieuws | Thee om de gemeenschap te verbinden

 

Programmanieuws | Thee om de gemeenschap te verbinden

 

Programmanieuws | Thee om de gemeenschap te verbinden

Meer informatie: www.grienskip.nl

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators