Uit de hand gelopen mienskipsinitiatief

Het is mooi als iets prettig uit de hand loopt: wat een leuke expositie van een dertigtal kunstenaars had moeten worden, groeide uit tot een grootse tentoonstelling van meer dan achthonderd werken van ruim zeshonderd kunstenaars. Het mienskipsinitiatief ‘Kunstenaar laat je kunsten zien op ‘20x18 in 2018’ van echtpaar Henk en Aleida Dillerop uit Leeuwarden, dat zij speciaal bedachten voor Leeuwarden-Fryslân 2018 is een groot succes.

,,Het begon met het idee meer schilderkunst op het programma van LF2018 te zetten”, legt Henk uit. ,,Dat is geëxplodeerd. Er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen binnen.” Het formaat van de werken, twintig bij achttien centimeter, is heel ongewoon in de kunstwereld. ,,Eerst wilde ik kunstenaars laten werken met panelen van twintig bij twintig centimeter, maar op een nacht werd ik wakker en kwam ik op het idee er 20x18 van te maken, vanwege 2018. Ik denk dat het ook het formaat is dat zo aanspreekt, naast de sympathie die kunstenaars voor het idee hebben. Een expositie gemaakt door de gemeenschap.”

Allerlei soorten kunst
Omdat de panelen drie centimeter dik zijn, kun je er alle kanten mee op. Ze kunnen niet alleen hangen, maar ook staan. Van beeldhouwkunst, tot fotografie en van schilderkunst tot smeedwerk, alles is mogelijk. Zo zit er werk van edelsmid Theo van Halsema (Leeuwarden) tussen, maar ook schilderwerk van Dinie Boogaart (Nijega). ,,Ik ben verbaasd over de creativiteit van de kunstenaars. Het begon met schilders, later vroeg een bevriende fotograaf of hij mee kon doen. Inmiddels doen er ook keramisten en borduurders mee. Het is echt zo leuk wat ze allemaal maken”, zegt Henk tevreden.

Mata Hari
Een regelmatig voorkomend beeld is Mata Hari in allerlei verschillende vormen. Henk loopt door de galerie, die in het souterrain van het grachtenpand aan de Westerkade in Leeuwarden is gevestigd. ,,Dit is de mooiste”, zegt hij terwijl hij een felgekleurd schilderwerk in de hand neemt. ,,Het is gemaakt door een kunstenaar met een verstandelijke beperking. Ik organiseer vaker evenementen en exposities en altijd werk ik samen met mensen van Atteljee, Bascule in Sneek of Talant in Dokkum. Sommigen van hen verkopen zelfs werk. Het is geweldig om met die mensen samen te werken.”

Hoewel een aantal blokpanelen al verkocht is, blijft het werk van alle kunstenaars tot 29 oktober te bewonderen in Galerie Westerkade in Leeuwarden. Daarnaast worden delen van de collectie tentoongesteld bij een aantal andere galeries in Fryslân.

Andere locaties
Bella Vista in Leeuwarden, Moglas in Kubaard, Kunst in Beweging in Koudum en in een kleine expositie bij ArtBrut058. ,,Dat is voornamelijk werk van kunstenaars die meerdere panelen hebben gemaakt. Ik heb hier simpelweg te weinig ruimte om alles te laten zien.”

Naast een kunstwerk levert iedere kunstenaar een dna-buisje voor DNALWD2018 in. ,,We willen met alle kunstenaars gezamenlijk een heel raam vullen in het kunstwerk van DNALWD2018”, zegt Henk.

Na 2018 gaat een deel van het werk terug naar de kunstenaar of naar de nieuwe eigenaar. ,,Ik ben met een deel van de kunstenaars in gesprek om te kijken of we iets met alle overgebleven werken kunnen doen. Bijvoorbeeld alles naar de Culturele Hoofdstad van 2019 brengen. We willen sowieso een mooi naslagwerk maken in de vorm van een boek met een persoonlijk verhaal van iedere kunstenaar.”

Volg de inzendingen
Houd in de gaten welke mooie werken er allemaal ingezonden worden via facebook.com/kunstenaarlaatjekunstenzien2018

 

Tekst: Mark Grupstra / foto: Wietze Landman / video: Kweekvijver Noord

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators