Uitmuntend 2018

Fryslân is de eerste Nederlandse provincie die zijn eigen munt krijgt. Afgelopen donderdag vond de Ceremoniële Eerste Slag van het Leeuwarden Vijfje plaats. De eer was aan burgemeester Ferd Crone in voormalig postkantoor hotel Post-Plaza.

Hoewel het de Eerste Slag heet, is het in feite de laatste munt die geslagen wordt. Vanaf dit moment gaat de munt in omloop en krijgen verzamelaars hun langverwachte munt. Tjeerd van Bekkum, directeur van Leeuwarden-Fryslân 2018, is trots op deze tastbare erfenis: ,,Dit is keiharde legacy. Fryslân is de eerste provincie met zijn eigen munt. Prachtig.” Ook Pieter Douma, voorzitter van het Leeuwarder Ondernemersfonds is blij met de munt: ,,Het is het een klinkende munt waarmee we de legacy van LF2018 symboliseren. Ook in 2020 zijn we nog steeds Culturele Hoofdstad van Europa van 2018.” Het LOF is als hoofdsponsor verbonden aan veel projecten en laat zien dat heel ondernemend Leeuwarden achter Culturele Hoofdstad staat.

Geschiedenis in een modern jasje
De in Iran geboren Navid Nuur maakte het winnende ontwerp voor de munt. Een drukke mengeling van Fries erfgoed dat aansluit op het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 brengt de eigenzinnige krachten uit het verleden samen met het heden. Zijn visie: ‘Met een herdenkingsmunt vier je het leven, beleef je het momentum en eer je het verleden’.

De munt refereert aan Friese taferelen als het Friese paard, pompeblêden, water, zeilboten, het Dadaïsme, juwelen van Mata Hari en de hoorn der cultuur en festiviteiten. Deze verwijzingen zijn met de nieuwste 3D-technieken in de munt gegraveerd, maar eerst door middel van oude ambachten als houtgravures gemaakt. Daardoor is ieder hoekje anders.

Verschillende munten
In totaal worden 50.000 munten gemaakt van verzilverd koper in zogenaamde UNC-kwaliteit. Dat zijn munten die voor de omloop zijn geslagen, maar niet in omloop worden gebracht. Dat betekent dat de munten na het stempelen in een vergaarbak worden opgevangen zodat ze een beschadiging kunnen vertonen.

Voor de verzamelaar worden 15.000 munten van verzilverd koper in BU-kwaliteit geslagen, wat staat voor Brilliant Uncirculated. Dit zijn de eerste munten die met een stempel worden geslagen, waardoor ze meer glimmen en geen beschadigingen vertonen. Wie een heel bijzonder aandenken wil, kan voor een zilveren of gouden munt gaan, waarvan respectievelijk 5.000 en 1.000 worden geslagen. Hoewel de munt een wettig betaalmiddel is, mogen ze alleen in Nederland gebruikt worden.

De eerste van 2018
Koninklijke Nederlandse Munt bestaat sinds 1567 en was tussen 1807 en 2002 de enige instantie in Nederland die munten mocht slaan. De allereerste herdenkingsmunt was het Zilveren Tientje in 1970. Deze munt werd geslagen ter nagedachtenis aan 25 jaar zonder oorlog. Deze munt heet Nederland herrijst. Sinds de invoering van de Euro worden er ieder jaar verschillende herdenkingsmunten van twee, vijf en tien euro geslagen. Het Leeuwarden Vijfje is de eerste herdenkingsmunt van 2018.

 

Tekst: Mark Grupstra / foto: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators