Unieke samenwerkingen tussen Japanse en Friese makers op Explore the North

De Japanse en Friese cultuur worden dicht bij elkaar gebracht door Explore the North, Lân fan taal en EU-Japan Fest tijdens de zesde editie van het festival in november. De wereldberoemde Japanse noiserockband Bo Ningen en de Friese dichter Elmar Kuiper creëren in een paar dagen nieuw werk dat ze op het festival presenteren. Het Friese strijkkwartet Risata geeft een nieuwe lading aan het concert van de Japanse producer Anchorsong. Het Japan-programma wordt compleet gemaakt door het poëtische en psychedelische Sundays & Cybele. Explore the North vindt plaats op 22 - 24 november in de binnenstad van Leeuwarden.

Wereldberoemde Japanse noiserockband met Friese dichter
Het vurige Bo Ningen brengt uitgesponnen noiserock jams van een buitenaards kaliber naar Leeuwarden. De vier muzikanten uit Tokio kwamen elkaar tegen in Londen. Nadat bassist Taigen en gitarist Kohhei urenlang in de studio uitgesponnen noise jams speelden, ontstond samen met drummer Monchan en gitarist Yuki het idee voor Bo Ningen. Speciaal voor Explore the North werkt de band samen met Elmar Kuiper. Kuiper staat bekend om zijn verbluffend gevoel voor klank en ritme in zowel zijn Nederlands- als Friestalige poëzie. Zijn ‘zangerige’ manier van voordragen botst vaak op een harder, ruwer idioom. Bo Ningen en Elmar Kuiper tonen op Explore the North gezamenlijk werk dat ze gedurende een verblijf van enkele dagen in Leeuwarden gaan schrijven 

Avontuurlijke elektronica uit Japan met extra Friese lading
De Japanse producer Anchorsong belandde in 2016 al in de top vijf van BBC’s Album of the Year. Zijn nieuwe plaat Cohesion is geïnspireerd op traditionele Indiase percussie en Bollywoodfilm-soundtracks uit de jaren ‘70 en ‘80. Met slechts een samplepad en een keyboard zoekt hij de grens op tussen ritme en melodie. Hoewel hij veelal solo optreedt, werkt de Japanse producer vaak samen met strijkkwartetten om zijn elektronische live-muziek nog meer lading te geven. Op Explore the North speelt Anchorsong samen met het Friese strijkkwartet Risata. Dit jonge en ambitieuze kwartet geeft een extra speelse lading aan zijn psychedelische en dansbare show. De samenwerking is met dank aan Keunstwurk.

Explosieve psychedelische trip van viertal uit Japan
Het Japan-programma op Explore the North wordt compleet gemaakt door het poëtische en psychedelische Sundays & Cybele. Deze band rondom multi-instrumentalist Kazuo Tsubouchi creëert een heerlijke combinatie van klassieke psych, progrock en krautrock en vermengt deze met Japanse folklore. De band brengt een set met motorische grooves, herhalende riffs en scheurende gitaareffecten.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators