Van A naar B op de Waddenzee

Al meer dan 100 jaar vaart Wagenborg Passagiersdiensten van en naar Schiermonnikoog. Volgend jaar viert Wagenborg dit jubileum voor hun dienst van en naar Ameland. ,,Jaarlijks vervoeren we meer dan twee miljoen mensen en 300.000 auto’s en vrachtauto’s tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog en tussen Holwerd en Ameland”, legt directeur Ger van Langen uit. De prachtige omgeving waarin Wagenborg werkzaam is, heeft een grote aantrekkingskracht. ,,De Waddenzee is een uniek natuurgebied met een inspirerende leegheid en dynamiek. De tijen, veranderende geulen, oneindige luchten en duizenden vogels maken het beeld compleet. Mensen ervaren een andere snelheid van leven: er gaat een tandje af.”

Die aantrekkingskracht trekt al eeuwenlang schilders, dichters en componisten aan. Voor hen dient de Waddenzee als onuitputtelijke inspiratiebron. Zo ook voor filmmakers Ruben Smit, bekend van De nieuwe Wildernis en maker van film WAD. ,,Wij zijn als Wagenborg Passagiersdiensten van het begin af aan betrokken geweest bij Wadfilm als facilitaire ondersteuner. Ruben Smit maakt de Wadden op unieke wijze zichtbaar, bijna tastbaar. Het indringende beeld van het leven op en rond de Waddenzee wordt een intense beleving”, vertelt Van Langen enthousiast. ,,Het laat zien waarom we zuinig moeten zijn op onze aarde. Ik hoop dat mensen er stil van worden, want deze film geeft mensen écht iets om over na te denken.”

Niet alleen qua natuur heeft ‘ús provinsje’ veel te bieden. ,,Fryslân is op veel meer gebieden een inspirerende provincie waar mensen verrast worden. Dankzij Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt dat niet alleen benadrukt maar ook zichtbaar gemaakt”, aldus Van Langen. ,,De toekenning van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 heeft iedereen geïnspireerd. Dit is terug te zien in het aantal projecten en evenementen het hele jaar door, op ieder niveau en op iedere plek in de provincie. Prachtig om iedereen te zien hoe iedereen zich inzet.” Op de vraag of dit culturele jaar meer bezoekers naar de eilanden heeft gebracht kan Van Langen geen antwoord geven. ,,Wij vragen passagiers niet naar de reden van hun reis. De zomer van 2018 is ongekend mooi en daarmee ook druk.”  Dat is een ding dat vaststaat.

Tekst: Yael Water / Foto: Wagenborg Passagiersdiensten

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators