Van New York, Sint Petersburg, Parijs en Shanghai naar Leeuwarden

Wie weleens in winkelcentrum Zaailand komt, zal het niet zijn ontgaan: ondanks dat het volgens het CBS steeds beter gaat met de economie, zijn er nog enkele leegstaande winkelpanden. Speciaal voor LF2018 tovert kunstenaarsduo Randolph Algera en Gabriëlle Westra het winkelcentrum van 3 tot en met 6 mei om tot een schildersparadijs.

Volgend jaar zullen we meer dan alleen schilderijen in het winkelcentrum zien. ,,Er komen tussen de 70 en 120 internationale schilders naar Leeuwarden”, legt Randolph uit. ,,Sommige gaan ook masterclasses geven. Voornamelijk voor kunstopleidingen, maar als er plaatsen over zijn is het voor iedereen toegankelijk. Daarnaast zullen 100 schilders gezamenlijk in die vier dagen één groot doek beschilderen in het thema ‘Een ode aan Alma Tadema’. Dit doek gaat naar een goed doel.”

Gekken
Samen schilderen is voor het duo niet onbekend. In Heerenveen hebben zij een atelier aan huis. Hier staat een prachtig doek in de spotlights, gemaakt door beide schilders. ,,Die gaat binnenkort naar een klant. Wij maken elk jaar een gezamenlijk doek; een mooie traditie. Gabriëlle is gespecialiseerd in portretschilderen en ik schilder surrealistisch. Ik maak de omgeving en zij de personages. Samen schilderen is vrij uniek in onze wereld. We worden dan ook wel eens voor gek verklaard.”

Het Zaailand is de ideale locatie voor Salon Forever, zoals de groep waar de schilders onderdeel van zijn, zichzelf noemt. ,,We hebben vierhonderd meter kale muur nodig voor alle schilderijen die er komen”, de kunstenaar spreidt zijn armen om aan te geven dat het om een grote ruimte gaat. ,,Dan vallen al veel locaties af. Groot voordeel van het winkelcentrum is dat het vlakbij het Fries Museum is. Daar is dan net een tentoonstelling van Alma Tadema is geweest. Onze voorstelling wordt namelijk een ode aan hem. Het enige nadeel is dat we de winkelpanden gebruiken die op dit moment leeg staan. Maar dat kan volgend jaar zomaar anders zijn.”

Wereldse tentoonstelling
De steden waar de expositie langsgaat, geven de omvang van de tentoonstelling duidelijk weer: ,,De expo is beroemd onder kunstenaars en gaat van New York naar Sint Petersburg, Parijs en Shanghai. Het is prachtig dat het tussendoor naar Leeuwarden komt; van al die grote wereldsteden naar de kern van het platteland.”

Momenteel werkt het duo aan een heel bijzonder project. De Sint-Clemenskerk op Ameland die in 2013 bijna volledig afbrandde. ,,Ik heb al veel kerken gerestaureerd, maar dit is wel zo’n bijzonder project,” zegt Randolph. ,,We krijgen helemaal de vrije hand om er iets moois van te maken. Zo komt er een groot glazen mariabeeld in, waar het licht prachtig doorheen zal gaan schijnen. Daarnaast zullen alle heiligen te zien zijn in schilderingen van de duinen. Muurschilderingen lopen door in glas-in-loodramen die wij ook zelf ontworpen hebben. Pronkstuk wordt de boog in de kerk, waarop twee bijbelse taferelen zijn afgebeeld: één van de wonderbaarlijke visvangst en één waar jezus over het water loopt. Dit beeldt vertrouwen uit.”

Daarnaast wordt er een nieuwe galerij naast de woning gebouwd, genaamd Autrevue. ,,De bedoeling is dat die eind 2018 klaar is, zodat er ook na het Culturele Hoofdstadjaar nog wat te beleven is”, grapt de kunstenaar. ,,Het moet een echte beleving worden om hier te komen. Het zal dus geen gewone galerij zijn. Een beetje in de sfeer van onze art diners, die we organiseren in culinaire restaurants. Waar we muziek, eten, video, kunst en lichtshows combineren. Denk je bijvoorbeeld in dat je hier komt en er een lange gedekte tafel staat. Daaromheen allemaal prachtige schilderijen van onderwaterwerelden. Als eten krijg je vis en als muziek hoor je allerlei geluiden die je onderwater tegen kunt komen. Met live muziek. Daarna komt er een dj en wordt er gedanst tussen de schilderijen. Een unieke belevenis.”

 

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators