Verbinden met een haakje

Dat mienskip geen grenzen kent bewees dit grootse project. Jong en oud, man en vrouw: iedereen was welkom om aan te haken. Met gehaakte dekens uit vijftig verschillende landen nam De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld barrières weg en focust op verbinding. Van heinde en ver stroomden de gehaakte lappen en dekens binnen. Niet alleen uit Europa maar ook uit landen en gebieden als Siberië, Bhutan en Nieuw-Zeeland. Ook als je niet om kunt gaan met garen, lussen en naalden was je van harte welkom om op een andere manier bij te dragen aan dit grensoverschrijdende mienskipsproject.

Het begon allemaal bovenop De Oldehove waar initiatiefnemers Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries elkaar vier jaar geleden ontmoetten. De Vries herkende Van der Hoek van een oproep voor bollen wol die ze goed kon gebruiken voor haar haakprojecten. De Vries: ,,Ik zei tegen Monique dat ik het zo bijzonder vond dat je met haken draden verbindt tot een lapje, de lapjes verbindt tot bijvoorbeeld een poncho en dan met de mensen verbindt die de poncho dragen. Dat voelt als een warme deken.” Terwijl ze naar beneden keken vroegen ze zich af hoeveel gehaakte dekens er op het plein zouden kunnen liggen. ,,Eenmaal beneden hebben we met stappen het plein opgemeten. We kwamen uit op zo’n 2000 dekens”, zegt Van der Hoek. ,,Hoe leuk zou het zijn om samen met anderen één grote deken te maken bestaande uit allemaal kleine dekens.” Zo werd het idee voor de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld geboren.

Internationale mienskip
De dames kwamen erachter dat er al een wereldrecord stond van maar liefst 8000 dekens. ,,Dan maken wij 10.000 dekens, zeiden we tegen elkaar. Realistisch gezien zouden we daar vier jaar voor nodig hebben”, stelt De Vries. ,,Dat viel perfect samen met Leeuwarden-Fryslân 2018. Hoe passend dat ook daarbij de mienskip centraal staat! Wij werken echt met de kracht van mensen. We zijn geen stichting, hebben geen bankrekening, het gaat niet om geld maar om iets samen doen met en voor anderen.” Van der Hoek vult aan: ,,Iedereen is evenveel waard, de dekens ook. We wilden er geen prijskaartjes aan hangen.” Daarom zijn de dekens na de onthulling in Park Vijversburg op 14 en 15 juli 2018 niet verkocht, maar aan verschillende goede doelen geschonken die aangedragen zijn door de vele aanhakers. Volgens Audrey Stielstra, bedrijfsleider bij Park Vijversburg, past de prachtige locatie perfect bij het project. ,,Het iepen mienskip karakter staat, mede dankzij de familie Ypeij, al decennialang centraal bij Park Vijversburg. En ook de laagdrempelige kunst en bonte verzameling die hier tegenwoordig aanwezig is sloot goed aan bij De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld.”

Dekens met een verhaal
Elke deken die binnen gekomen is, is anders. De één is een waar kunstwerk, de ander komt van een beginnende haker maar is met evenveel liefde gemaakt. ,,De verhalen die achter de dekens zitten zijn hartverwarmend. Zo kwam er een deken binnen met een wat minder mooi roze gehaakt blok in het midden. Dit bleek een deel van een trui te zijn waar de moeder van de haakster aan begonnen was maar nooit heeft kunnen afmaken voor haar overlijden. Op deze manier kon ze haar moeder toch nog betrekken bij het project”, vertelt Van der Hoek. ,,Ook kwam er een vrouw met haar twee jonge dochters langs met een stapel dekens. Om één van de dekens zat een strik. De vrouw vertelde dat ze een tia had gehad en daarna niets meer kon. Het enige wat haar nog wel lukte en haar op de been hield was haken. Die eerste deken die ze destijds maakte is misschien niet zo mooi als de andere gehaakte dekens die ze bracht maar het is wel van onschatbare waarde.”

Sociale verbinding
Het mag duidelijk zijn: haken verbindt op verschillende manieren. Zo zijn er vrouwen die na 60 jaar hun vriendinnen weer ontmoeten door mee te werken aan dit project. Ook wordt er gehaakt om eenzaamheid tegen te gaan en integratie te bevorderen. ,,Het is geweldig om te zien dat dit project zo menselijk is en dat er allerlei vormen in gevonden worden om mensen bij elkaar te brengen”, aldus De Vries.

Dat je niet hoeft te kunnen haken om mee te werken bewijst Peter Teitsma. Teitsma is als echtgenoot van een fanatieke haakster betrokken geraakt bij het project en hield zich bezig met transport en logistiek. ,,De laagdrempeligheid van dit project sprak me erg aan. Iedereen kon meedoen. Het gaat allemaal om verbindingen, het was een soort natuurlijke vorm van LinkedIn”, zegt Teitsma. ,,Er ontstaan vriendschappen en we ervoeren zoveel gastvrijheid als we op pad waren voor het project. Dat maakte het zo bijzonder en geweldig om hieraan mee te werken.”

Diversiteit, kleur, kracht, verbinding en warmte. Dat waren de kernwaarden van het project en als het aan de initiatiefnemers ligt zullen deze waarden nog lang voort blijven leven. ,,De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld is een vorm om verder mee aan de slag te gaan”, stelt De Vries. ,,Het ging nu om haken maar je kunt haken door van alles vervangen. Je zou bijvoorbeeld ook vogelhuisjes kunnen bouwen”, voegt Teitsma toe. ,,Het gaat erom dat je mensen bij elkaar brengt en verbindt.”

Tekst: Yael Water / Foto’s: Wietze Landman

 

Bekijk ook

De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld

Pure Vreugde

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators