Vijverparkfestival toont het gezicht van de Vlietzone

Het Vijverparkfestival is een vast onderdeel van het cultuurseizoen. Op zondag 9 september vond de zesde editie plaats, waar bezoekers genoten van de vele activiteiten die de Vlietzone te bieden heeft. Het programma werd dit jaar aangevuld door Leeuwarden Fryslan 2018 en Never Ending Orchestra (NEO).

Het festival bestaat ieder jaar uit drie onderdelen: muziek, workshops en demonstraties, aangevuld met sport en spel. Door deze opbouw is het aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden. Muziekoptredens voor jong en oud worden afgewisseld door praktische activiteiten, zoals dit jaar tijdens educatieve workshops van het FryskLab en de Sterrenfabriek. Hier leren kinderen om te gaan met technische zaken als 3D-printing en programmeren of een instrument te bespelen. Stadskunstenares Jamila Faber was ook aanwezig en creëerde samen met de festivalgangers een groot kunstwerk. Mensen die graag dansen, leerden zich bekwamen in stijlen als balkfolk, urban raw en country. 

Geweldige sfeer
Nico de Koning, initiator van het Vijverparkfestival, kijkt met plezier terug op de editie van 2018.

“De sfeer was geweldig”, vertelt hij. “We hadden leuke optredens, er waren meer bezoekers dan ooit en de samenwerking met Never Ending Orchestra (NEO) zorgde voor een divers muziekaanbod. Met hulp van NEO werd bovendien een grote publiekstrekker aan de programmering toegevoegd: het Broken Brass Ensemble. Hun muziekoeuvre, een mix van New Orleans brass, hiphop, funk en andere stijlen, werd enthousiast ontvangen door de bezoekers. Geweldig dat we deze artiesten op ons festival konden krijgen.”

Belangrijke functie
Het Vijverparkfestival wordt door een vaste kern van vijf mensen georganiseerd. Zij worden ondersteund door ruim twintig vrijwilligers, die praktische zaken voor hun rekening nemen. Met hun inzet maken zij het terrein gereed voor de optredens en workshops, voorzien ze de bezoekers van eten en drinken en zorgen dat alles na afloop netjes wordt achtergelaten. Tijdens deze activiteiten ontstaan er nieuwe contacten en groeit er een gevoel van saamhorigheid onder de vrijwilligers. Een samenhang die ook breder binnen de Vlietzone wordt gezocht. Volgens Nico voorziet juist het Vijverparkfestival daarom in een behoefte. “De Vlietzone wordt een wijk genoemd, maar eigenlijk zijn het vier buurten, waar de Bleeklaan en het Vliet doorheen snijden. Er is weliswaar een klein buurthuis, maar we hebben bijvoorbeeld geen gezamenlijk winkelcentrum. In de Vlietzone mist iets waar alle wijkbewoners met elkaar in contact komen. Ons festival heeft deze functie wel. Dat is belangrijk voor de samenhang in de omgeving. Je ziet hierdoor meer contacten ontstaan; mensen leren elkaar op het festival kennen en gaan nu ook in het dagelijks leven met elkaar om.”

Jeugdtheaterschool
In 2019 vindt het Vijverparkfestival plaats op zondag 8 september. Het programma zal dezelfde opbouw kennen als voorgaande jaren, met hoogstwaarschijnlijk één nieuwe toevoeging: een samenwerking met de Jeugdtheaterschool. Jonge bezoekers kunnen volgend jaar workshops volgen, waarin zij op speelse wijze theater leren maken.

Afsluitend benadrukt Nico de waarde van lokale initiatieven als het Vijverparkfestival. “Projecten die van onderop ontstaan, zijn zeer belangrijk. Het Culturele Hoofdstad-jaar laat zien welke cultuur Leeuwarders kunnen creëren. Ons festival is daar een goed voorbeeld van. Die heerlijke vrije sfeer, de openheid en kleinschaligheid. Het is geen festival waar een hek en beveiligers omheen staan. Iedereen is welkom. Op naar volgend jaar!”

Vijverparkfestival 2018 vond plaats op zondag 9 september. Volgend jaar staat het gratis toegankelijke festival ingepland op zondag 8 september. Kijk voor meer informatie op de website.

Richard Tjalsma, wijkreporter voor Leeuwarden-Fryslân 2018, bezoekt deze zomer sociale en culturele projecten in de wijken van Leeuwarden. (Foto’s: Dino van de Kerkhof)

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators