Vrijheid, blijheid

Wat zes jaar geleden begon als een verjaardagsfeest groeide uit tot één van de grootste psychedelische festivals van Europa. Psy-Fi Festival strijkt van 15 tot en met 19 augustus weer neer op De Groene Ster te Leeuwarden. Met 13.000 bezoekers uit 114 landen, vijf podia, 600m2 kunst, een openluchtbioscoop, lezingen, workshops, yoga, massages en nog veel meer is Psy-Fi een festival dat draait om meer dan alleen muziek. Dompel je onder in een wereld waar liefde voor en verbinding met elkaar en de omgeving centraal staan.

Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.
Sinds 2014 wordt ‘us haadstêd’ Leeuwarden in het derde weekend van augustus overspoelt door mannen en vrouwen met dreadlocks, wijde broeken, blote voeten en een vreedzame glimlach op hun gezicht. Totaal anders dan de over het algemeen gehaast ogende burgers in spijkerbroek of broekpak die je normaal gesproken in de stad tegenkomt. De hippies van de 21e eeuw hebben heel wat stof doen opwaaien in Leeuwarden en omgeving. ,,Psy-Fi is een uniek evenement. Het festival is heel anders dan de mainstream evenementen die je hier hebt. Wij richten ons echt op een niche. Ons publiek bestaat uit mensen die vrij in het leven staan en er vaak anders uitzien dan de norm”, aldus mede-organisator Rob Durand.

Psy-Fi is een festival dat draait om elektronische psychedelische muziek en psychedelische kunst. Spiritualiteit staat hoog in het vaandel en van over de hele wereld komen mensen met verschillende overtuigingen bij elkaar. ,,De sfeer op het festival is altijd heel relaxed. Mensen zijn vriendelijk en gemoedelijk. Ongeacht hoe je eruit ziet of wat je doet”, vertelt Durand. ,,Op welk ander festival in Nederland kun je in je blote kont rondlopen? Hier kan het want het maakt niemand wat uit.” Naast de natuurliefhebber komt ook de winkelfanaat hier goed aan zijn trekken. ,,We hebben één van de grootste hippie winkelstraten van Europa met producten uit alle windstreken: van sieraden en kleding tot beeldjes en schilderijen.”

 

Een ervaring rijker
Elk jaar staat er een ander thema centraal op het festival. Dit jaar draait het festival om ‘a shamanic experience’ (een sjamanistische ervaring). ,,Sjamanisme is het oudste geloof op aarde. Tijdens een ceremonie zingt de Shaman zijn liederen en slaat op een trommel. Er wordt onder andere gemediteerd en gedanst om het bewustzijn te verruimen”, legt Durand uit. ,,Daar komt de huidige trance muziek vandaan. Ik leerde psytrance kennen dankzij een sjamaan die ik in Zuid-Afrika ontmoette.” Volgens Durand is dat wat de bezoekers van Psy-Fi zo waarderen aan psytrance. ,,Onze bezoekers zijn op zoek naar een diepere ervaring in de muziek, in zichzelf of met de mensen om zich heen. De dj is de sjamaan van nu. De beat die steeds weer wordt herhaald brengt mensen in dezelfde trance.”

Verruiming van de geest
Dat er mensen zijn die daar ook geestverruimende middelen bij gebruiken is vrij normaal. ,,Drugs roept vaak negatieve reacties op. Maar als je het op de juiste manier gebruikt kan het mooie inzichten creëren”, zegt Durand. ,,Kijk naar de kerken in het Amazonegebied waar Ayahuasca gebruikt wordt. Daar komen iedere week honderden mensen samen om te leren hoe je goed kunt leven met en voor elkaar en de natuur. Je laat je meevoeren naar je ware zelf. Dat kan je dan in een hele mooie staat brengen waar je normaal gesproken niet in verkeerd en waar je veel van kunt leren.” Durand merkt op dat in onze samenleving het gebruik van alcohol, tabak en televisie als heel normaal gezien wordt terwijl deze middelen erg verslavend kunnen zijn en veel schade kunnen toebrengen. ,,Uiteindelijk gaat het erom dat we een manier vinden om beter met de aarde en onze medemens om te gaan”. Hoe we tot dat besef komen is voor iedereen anders maar wel noodzakelijk.

Groen ideaal
Met Psy-Fi hopen Durand en zijn compagnon Arjen Kroezen mensen bewuster te maken en aan te zetten tot nadenken. ,,Ik doe dit puur uit idealisme. Zelf heb ik mij nooit zo thuis gevoeld in deze maatschappij. De manier waarop er omgegaan wordt met voedsel, grondstoffen, dieren en met elkaar rijmt voor mij niet. We maken er een zooitje van met z’n allen”, zegt Durand hoofdschuddend. ,,Als je kijkt hoe de natuur in elkaar zit dan passen wij daar als mens niet tussen. Natuur vindt altijd een mooie balans, dat doet de mens niet. Door informatie te verstrekken in de festivalkrant, met lezingen en workshops hopen we met Psy-Fi mensen te laten inzien dat het anders kan en moet.”

Durand hoopt deze boodschap ook de komende jaren op de Groene Ster te mogen meegeven. ,,Ik heb zelden zo’n mooie locatie gezien. De schoonheid en knusheid met al het groen en het water is uniek.” Iedereen is welkom om mee te genieten van het festival en de mooie omgeving. Ook als je geen moderne hippie bent. ,,Onbekend maakt onbemind. Kom gezellig langs en doe mee!”, besluit Durand.

Tekst: Yael Water / Foto's: Wietze Landman

Bekijk ook

Psy-Fi festival

Panorama InsideOut

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators