Wandelen door metershoge bek fontein Stavoren

STAVOREN - Een enorme vis met waterspuwende tanden. Stavoren kreeg zaterdag het ontwerp van de fontein te zien. De kabeljauw is gemaakt in opdracht van 11Fountains, project van Leeuwarden-Fryslân 2018, dat elke Friese stad een fonteinkunstwerk cadeau doet. De Amerikaan Mark Dion presenteerde het concept in het bijzijn van bewoners en media.

Uit de Leeuwarder Courant: Voor elk van de Friese elf steden wordt een fontein ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars uit elf landen. ,,Het wordt een nieuwe icoon van de stad’’, zei projectleider Anna Tilroe. ,,Het moet mensen van heinde en verre trekken.’’

Stavoren moet hordes volk trekken met de megagrote vis. Dion bedacht het ontwerp door de legende van het Vrouwtje van Stavoren. De rijke hoogmoedige koopmansweduwe wierp een ring in de Zuiderzee en zei erbij dat de kans dat ze in de bedelstand zou vervallen net zo groot was als dat ze de ring ooit terug zou zien. Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis met haar ring in de bek. Het Vrouwtje eindigde in grote armoede.

De Amerikaanse Dion hoorde van de legende toen hij een tijdje geleden door Stavoren wandelde met de fonteincommissie -een afvaardiging Staversen. Het verhaal triggerde hem. De vis met de ring moest in de stad verrijzen op steenworp afstand van het beeld van het beroemde Vrouwtje.

Plezier maken

Public art kan volgens Dion van alles losmaken. Het kan een verhaal vertellen of een herdenkingsplek zijn. Maar een fontein heeft volgens hem maar een doel: plezier maken. Bezoekers kunnen straks door de 2.5 meter hoge bek wandelen en de ring opzoeken die daarin verstopt zit.

De plek van de fontein werd ook bekend gemaakt. Hij komt in de haven op het pleintje voor het Toeristisch Informatie Punt. Pal naast de viskraam die daar staat.

Nieuwsgierige Staversen waren wel tevreden over het plan. ,,Ik dacht eerst die is rechtstreeks uit de viswinkel van Doede gehaald. Maar het lijkt me heel leuk’’, zegt Caroline Rink. De fonteincommissie wil nog wel graag dat Dion het verhaal van de fontein nog iets breder trekt dan alleen een verwijzing naar de legende van het Vrouwtje.

(De foto's komen van finsteropfryslan.frl, dat ook een uitgebreid artikel aan de presentatie wijdde. Klik hier om naar de website van Finster Op Fryslân te gaan)

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators