Warten barst uit zijn voegen

Na een gezellige middag met het bekende schippersmaal, de markt met allerlei ambachten en diverse theatervoorstellingen, valt de avond. Warten stroomt vol met lichtjes. Lichtjes van tientallen schepen in alle soorten en maten die het Wartenser Wiid doorkruisen richting het centrum van het Friese dorpje dat amper 950 inwoners telt, maar nu overspoeld wordt door duizenden bezoekers. De vlootschouw van de Wartenster Wetter Wille is begonnen en Warten barst uit zijn voegen.

Op het volle terras van restaurant de Kok & de Walvis, direct aan het kabbelende water van het Wartenster Wiid, blikken Catharinus van Balen en Petra Vergunst een jaar vooruit. ,,Op 15 en 16 september 2018 is Warten het decor van de zesde editie van de Wartenster Wetter Wille”, zegt Catharinus, voorzitter van de organisatie. ,,Twee feestelijke dagen vol boten, ambachten, theater, muziek en andere activiteiten op en rond het water waar het dorpje aan, op en van leeft.”

Normaal vindt het evenement alleen op oneven jaren plaats, maar speciaal voor Leeuwarden-Fryslân 2018 is de Wartenster Wetter Wille een jaar opgeschoven. Ieder jaar staat het weekend in een ander thema, met in 2018 - hoe kan het ook anders - de mienskip.

Hutje mutje
De voorzitter somt op: ,,Het Nijpaed, Hellingpaed, Stoombootshaed... we hebben hier zo’n 200 meter aan kale kade en in 2009 meetten we al 400 meter aan schip. Dat wordt iedere editie meer. Iedereen ligt dus hutje mutje aan elkaar. Dat geeft een sfeer die je alleen maar kunt ervaren door erbij te zijn. Als je bedenkt dat Warten zo’n 950 inwoners telt en er een paar duizend bezoekers komen, dan is dat ongelooflijk. Voor 2018 kunnen we mooi meeliften met de publiciteit van Leeuwarden-Fryslân 2018, dus de verwachtingen zijn hoog.”

Wat de Wartenster Wetter Wille zo succesvol maakt, is de samenwerking tussen alle verenigingen in het dorp. ,,We hebben hier zoveel verschillende verenigingen”, begint Petra. ,,Een volleybalclub, een toneelvereniging, de zeilvereniging, enzovoorts. Allemaal werken ze mee en van alle verenigingen zit er iemand in het bestuur van de Wartenster Wetter Wille. Daarnaast zijn de ondernemers uit deze regio erg betrokken, zoals de watersportbedrijven, horeca en de jachthaven”

In Warten vind je een gemeenschap die zo hecht is als je maar zelden ziet. Volgens Catharinus heeft dit te maken met het respect dat de inwoners voor elkaar hebben, ondanks de verschillende overtuigingen die er zijn. ,,Van oorsprong wonen hier katholieken, Nederlands Hervormden en gereformeerden door elkaar. Alle vervoer ging vroeger over het water, daar waren we allemaal afhankelijk van. Iedereen was daardoor dus weer afhankelijk van elkaar. Het water verbindt de mensen.” Nog steeds vormt het water de belangrijkste ader door het dorpje. Warten leeft van recreatie en horeca op en rond het water.

Wonen in een ansichtkaart
Catharinus woont zelf aan de kade tegenover het restaurant en ziet dagelijks bootjes voorbij varen. ,,Ik ben hier geboren en getogen, dus voor mij is het heel normaal dat er elke dag bootjes voor huis liggen. Voor mijn huis leggen regelmatig mensen aan waarmee ik een gesprekje heb. Ze zeggen wel eens dat ik in een ansichtkaart woon. Als ik dan om mij heen kijk, kan ik ze alleen maar gelijk geven.”

De Wartenster Wetter Wille is ooit ontstaan door een vraag vanuit de kerk. Piet van der Velde van de Nederlands Hervormde Kerk wilde in 2007 iets anders dan het reguliere dorpsfeest organiseren. Tegelijkertijd was er geld nodig voor de renovatie van de kerk. Zo ontstond de Wartenster Wetter Wille.

,,We zijn voor de Wartenster Wetter Wille afhankelijk van zo’n tachtig vrijwilligers die zich iedere editie met hart en ziel inzetten. Hierbij wordt ook nadrukkelijk de jeugd van Warten betrokken. Die vrijwilligers zijn wij allemaal ontzettend dankbaar.”

Maar wat gaan we volgend jaar dan precies zien?
,,Klassieke elementen die elke editie terugkomen zoals de vlootschouw op zaterdagavond, de markt met ambachten en theater. Uniek aan onze vlootschouw is dat er allemaal verschillende schepen zijn. Van baggerschip tot rondvaartboot”, legt Petra uit.

,,Zes jaar geleden hadden de kinderen van allemaal afvalhout een piratenschip gemaakt”, licht Catharinus toe. ,,Dat was echt super leuk, maar we kregen veel gezeur omdat de boot niet veilig genoeg zou zijn. Dat gezeur wilden we de editie daarop niet weer, maar we moesten wel een bijzonder schip hebben. Voor de editie van 2013 vond één van de bestuursleden een goede vervanger. Die kwam een piratenschip tegen in Noord-Friesland. Dat schip hebben we in het geheim midden in de nacht over de weg vervoerd omdat dat ding veel te groot was. We hadden geen vergunningen en niets, dus dat was erg spannend maar wel een bijzondere ervaring”, glundert Catharinus.

,,Twee jaar geleden zochten we weer zoiets, maar daar wilden we meer publiciteit aan geven. We gingen dus weer op zoek en kwamen in dezelfde regio als de editie daarvoor een Chinook helikopter tegen, zo’n grote van het leger met twee propellers. Die hebben we op een ponton over de Dokkumer Ee vervoerd, door Leeuwarden naar Warten. Omrop Fryslân heeft daar zelfs nog opnames van gemaakt.” Welke bijzondere vaartuigen we volgend jaar allemaal kunnen verwachten is nu nog een verrassing.

 

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Wietze Landman & Hillebrand Breuker

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators