Wijn uit de Fryske Wâlden

Naast bramen groeien er ook druiven in het prachtige Friese woudengebied. Zorgvuldig gepland en verzorgd in de noordelijkste wijngaard van Nederland; de Frysling. Het gebied is zeer geschikt voor wijnbouw door de zandgronden en beschutting van de elzensingels en boomwallen. Elk jaar maakt Frysling prijswinnende witte wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen (Brûswyn) en een prosecco (Frysante) van Friese bodem.  

Trotse eigenaren Douwe en Jantiene Broersma verbouwen sinds 2009 op 1,5 hectare grond zes druivenrassen. ,,We verbouwen relatief nieuw ontwikkelde rassen: Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Cabernet Cortis en Cabernet Noir. Deze druivenrassen kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat en hebben een hoge mate van resistentie tegen valse meeldauw en andere ziektes”, aldus Jantiene Broersma. ,,De rassen voelen zich zeer thuis in de Friese zandgronden.”

Meer dan alleen wijnproductie
Bij Frysling speelt aandacht voor de omgeving een belangrijke rol. ,,De wijnproductie vormt de basis van onze onderneming. Maar we doen veel meer! We verzorgen op maat gemaakte arrangementen zoals rondleidingen, plukdagen, wijnproeverijen en creatieve workshops”, vertelt Broersma trots. ,,Tijdens onze proeverijen en rondleidingen staat het gebied centraal. We verwijzen naar de laatste IJstijd, het ontstaan van dit unieke gebied en wat voor een invloed dit heeft op de smaak van de wijnen. Het is ons motto om het hele jaar door mensen te laten genieten van de heerlijkste Frysling wijnen en al het moois van deze plek met anderen te delen.’’

Mienskip in de wijngaard
Het echtpaar Broersma werkt echt vanuit de (internationale) mienskip. ,,Sinds vier jaar maken we gebruik van Workaway. Dit is een wereldwijd platform waar wij vrijwilligers vinden die vijf dagen in de week, vijf uren per dag werken tegen kost en inwoning. Op deze manier delen wij onze manier van leven in de noordelijke Fryske Wâlden en andersom leren wij over hun cultuur en waar zij vandaan komen”, legt Broersma uit. ,,Daarnaast is er een steeds groter wordende groep vrijwilligers, veelal uit de omgeving, die ons helpen op de piekmomenten in het seizoen zoals de oogst. Mienskip en samenwerking zijn wat ons betreft dé pijlers!”

Tekst: Yael Water / Foto's: Elvira Broersma en Binne-Louw Katsma

 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators