Writer's Block: 2018 was slechts het begin

Als een kleurrijke koorts verspreidden de murals van Writer’s Block Mural Festival zich door de binnenstad van Leeuwarden. Het zijn opstekertjes voor de stad, dat richting de winter steeds natter en grijzer wordt. Dat is exact wat organisatoren Peter Reen en Serge Hollander voor ogen hadden, dat de street-art gaat leven en dat men zin krijgt in meer van deze vrolijkheid; de acht murals zijn een aankondiging van het festival dat in de zomer van 2019 zal plaatsvinden. Passend in de ReOpening; 2018 was slechts het begin.

Speciaal voor de ReOpening werden lokale kunstenaars LJ, Roy en Colorblind gevraagd naar hun favoriete street-art artiesten. Zo werden Twitchcraft (Malta), Twoon (Japan), Flying Fortress (Duitsland), Fake Stencils (NL), Nash (NL), B-art (België), Five8 en Earthcrusher van Ashop (Canada) naar Leeuwarden gehaald. Volgens organisatoren Peter Reen en Serge Hollander haal je op deze manier niet alleen talent naar de stad, maar stimuleer je ook talentonwikkeling en internationalisering. “In graffiti zijn er geen grenzen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, als je mooie dingen maakt, kennen ze je overal,” aldus Serge.

Sociale impact
Dat street-art meer is dan alleen graffiti, dat gaan we ook in de zomer van 2019 zien. Tijdens het Writer’s Block Mural Festival, dat van 12-14 juli in Leeuwarden gehouden wordt, draait het niet alleen om de kunst. Serge: “Het moet meer zijn dan alleen een mooi plaatje. Het moet de stad kleur geven en de stad transformeren. Én het transformeert de mensen.” Serge is in Philadelphia op het Mural Arts festival geweest en noemt dit als voorbeeld. “Het verandert een gemeenschap. Door deze mensen erbij te betrekken stijgt het zelfvertrouwen van een omgeving. Het gevoel van trots neemt toe.” Peter vult aan: “Daarom richten we ons tijdens het festival juist ook op de wijken in Leeuwarden. We organiseren workshops en masterclasses en we willen jong talent bereiken. De kids die nu nog op hun kamertje zitten te schetsen, willen we naar buiten halen, een podium geven.”

Lokaal talentontwikkeling
Op de zijkant van stadsschouwburg De Harmonie komt de grootste mural van de serie. Op een 25 meter hoog canvas leveren Colorblind (Leeuwarden) en zijn grote inspiraties Nash (Nederland) en B-art (België) zich uit. De samenwerking zorgt ervoor dat de kunstenaars de principes van graffiti verder uitwerken en hun eigen kunstvorm uitdiepen. Peter: “LJ wilde één van de grote namen in de street-art wereld naar Leeuwarden halen voor de ReOpening, John Pugh. Pugh maakt geweldige 3D-straatkunstwerken over de hele wereld. Helaas kon hij niet op zo’n korte termijn, maar hij bood LJ aan om een maand bij hem in de leer te komen. Dat is toch geweldig?”

De previews zijn in Leeuwarden te zien in de Haniasteeg, op de Harmonie,  het Gemeentehuis, het Fries Museum en op het voormalig Aegon gebouw op de Oude Veenmarkt. Op zondag 18 november is ook de laatste preview af en zullen we moeten wachten tot de zomer van 2019 voor meer moois.

Tekst: Wypkje Hettinga / Foto: Mitch de Pon

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators