Alma Tadema 'klassieke verleiding'

Dit evenement is inmiddels verlopen.

Verleidelijke Romeinse vrouwen, gesluierd in zwoele gewaden tegen dromerige vergezichten. Mijmerende geliefden op bijna doorschijnend marmeren bankjes en dames die hun tijd doorbrengen met pootjebaden, vissen voeren en luieren. Maar ook een farao met zijn stervende zoon in zijn armen, gespierde gladiatoren in een bloederig gevecht en een nietsvermoedend feestend gezelschap dat elk moment verstikt gaat worden onder een lawine van rozenblaadjes. 

Alma-Tadema neemt ons mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Hij verbeeldt de oudheid zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor spektakelfilms als Gladiator. De bijzondere collectie van deze mooie schilderijen waren vanaf 1 oktober 2016 te bewonderen tijdens de unieke tentoonstelling in het Fries Museum.  

Grootste collectie
Het museum beschikte al over de grootste Alma-Tadema-collectie van Nederland, deels gekregen van Alma-Tadema en zijn dochters Laurence en Anna. In het najaar van 2015 deed het Fries Museum de grootste aankoop uit haar historie: Tadema's Entrance of the theatre. Door deze aankoop kon het Fries Museum, als enige museum in Nederland, de volledige ontwikkeling tonen die de schilder in zijn carrière doormaakte. Een bijzondere ervaring voor de bezoekers aan deze verleidelijke tentoonstelling. 

Uit heel de wereld kwamen topschilderijen van de meest succesvolle schilder van de 19de eeuw naar Leeuwarden. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten gaven zij een inkijk in zijn wereld. Alma-Tadema - klassieke verleiding was te zien van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017.  

Bekijk ook:

Escher op reis

28 april t/m 28 oktober - Fries Museum 

Phantom Limb

25 januari 2018 t/m 6 januari 2019 - Fries Museum

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators