Dada in Dr8888

Tijdens Dada in Dr8888 ontdek je de cultuurgeschiedenis van Drachten. Ruim 100 jaar geleden vonden kunststromingen De Stijl en Dada hun weg naar de Friese plaats. Door de stad heen ontdek je een ware revolutie in kleur, internationale tentoonstellingen in Museum Dr8888 én wordt Drachten opnieuw uitgevonden.

Wil je iets verrassends ontdekken? Iets geks, frappants en kleurrijks? Zet Drachten dan op je lijstje in 2018. De plek waar 100 jaar geleden de nieuwe kunststromingen De Stijl en Dada hun weg naar vonden. Dat was te danken aan een vriendschap tussen architect en schilder Theo van Doesburg en twee broers uit Drachten: Evert en Thijs Rinsema. Het bijzondere Museum Dr8888 en het Van Doesburg-Rinsemahuis vieren binnen en buiten de museummuren de erfenis van deze cultuurstromingen. Genoeg redenen voor feest dus: in 2018 vieren Museum Dr8888 en het Van Doesburg-Rinsemahuis op vele verschillende manieren die erfenis van Dada en De Stijl.

Ooit was Drachten hét kloppend hart van kunststromingen als Dada en De Stijl. De Friese schoenmakers Thijs en Evert Rinsema, maar ook grote kunstenaars als Theo van Doesburg en Kurt Schwitters kozen honderd jaar geleden Drachten als dé plek om hun kunst te maken.

Modernisme in Fryslân
Museum Dr8888 laat zien hoe deze kunststromingen van betekenis waren voor het modernisme in Fryslân. Hoe leven ze voort in de huidige tijd? En wat betekent De Stijl voor innovatie en design? Vier boeiende tentoonstellingen over het unieke verhaal van Drachten en de invloed op kunstenaars en hun artistieke productie na de Tweede Wereldoorlog.

Buiten zijn muren treden
Drachten omarmt haar geschiedenis in 2018 met een revolutie in kleur. Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van De Stijl en Dada. Daarbij werkt het museum samen met andere (culturele) partners, ondernemers en inwoners van Drachten om van hun woonplaats de kleurigste stad in Nederland te maken.

Activiteiten
In de straten van Drachten is bijvoorbeeld een Dada Poëzieroute te volgen, er wordt een Dada modeshow georganiseerd en er verschijnen reusachtige Stijlmeubels op de pleinen. Ook in etalages, in buurten en in stegen kom je prachtige hedendaagse uitingen tegen van Dada en De Stijl. Dus in 2018 kies je voor Drachten: Stad in Stijl!

Bekijk de tentoonstellingen

Bekijk meer van Drachten Stad in Stijl

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators