De Reis

Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan het werk te gaan. Het is tijd voor De Reis. Deze unieke ontdekkingstocht brengt de mienskip samen met kunstenaars uit de regio. Samen zetten ze kunst en cultuur in als katalysator voor een mooiere wereld.

De Reis is uniek in haar soort. Een ontdekkingstocht van bewoners van een dorp, wijk of gemeenschap én een kunstenaar.  Samen steken ze de handen uit de mouwen om te werken aan kwesties die hun aandacht verdienen. In Nijhuizum maakten boerengezinnen een voorstelling over de afschaffing van het Europese melkquotum, en in Leeuwarden vonden drie fuserende voetbalclubs samen nieuwe clubkleuren en een nieuwe clubnaam: Leovardia. De Reis zet kunst en cultuur in als katalysator voor een mooiere wereld en doet dat met succes.

Dit vliegwiel voor verandering  is een initiatief van Keunstwurk en één van de community art-projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018. Met een tocht van projecten laten de kunstenaars binnen De Reis zien hoe kunst en cultuur verandering teweegbrengt in kleine gemeenschappen. De kunstenaar onderzoekt,, vraagt, zoekt naar interesses. Samen met een dorp, wijk of gemeenschap wordt vervolgens een kunstwerk gemaakt: een schilderij, voorstelling of optreden, alles is mogelijk.

Twee voorbeelden
In Heldinnen van ‘t Veen maken  Marije Nutma, Marjolein Reurich en Mirjam Torenbeek zich sterk voor de vrouwen in Heerenveen. Wat maakt deze vrouwen heldinnen? Wat betekenen ze voor de samenleving van Heerenveen? En vooral: wat kunnen we van hen leren? Uit de verhalen van Heerenveense vrouwen kiezen de makers tien heldinnen die in de spotlight worden gezet met een groots portret. Heerenveen wordt Vrouwenveen!

En in Burgum willen de inwoners laten zien dat ze het goed voor elkaar hebben. Deze bewustwording en uitstraling naar buiten toe is de drijvende kracht achter het project WereldBurgumer, Gruts(k)! Het hele dorp werkt mee aan een stalen bol die het verhaal van de Burgummers vertelt. Op 6,7 en 8 juli rollen de inwoners deze bol naar Leeuwarden waar hij onderdeel wordt in de kettingreactie van 8ste dag.

Debatcyclus
In 2017 en 2018 voert De Reis in heel Fryslân projecten uit. Daarnaast wordt een lezing en debatcyclus genaamd Dwarskijkers georganiseerd, over de relevantie van kunst als katalysator voor maatschappelijke verandering. Houd de website van De Reis in de gaten voor meer informatie.

Bekijk hier de subprojecten

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators