M.C. Escher is een van de meest bekende kunstenaars van Nederland. Wat niet veel mensen weten is dat hij uit Leeuwarden komt. Het Fries Museum brengt in 2018 een grootschalige tentoonstelling van zijn werk. Aan de hand van meer dan 80 vroege en late originele prenten wordt zijn artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar zichtbaar. Je volgt Escher op zijn fysieke en mentale reizen.

De tentoonstelling is opgezet als een driedimensionale biografie, waarbij je Escher persoonlijk leert kennen en in zijn voetsporen treedt. De reis begint in 1898 toen Maurits Cornelis werd geboren in het stadspaleis aan de Grote Kerkstraat waar nu Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. De locaties waar hij verbleef waren van grote invloed op zijn kunstenaarschap. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de 20ste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. In Italië bracht Escher zijn gelukkigste jaren door. Bij het zien van de serie prenten van Italiaanse dorpjes en zijn donkere werken van Rome bij nacht ontdek je dat hij onder invloed van de prachtige landschappen begon te experimenteren met opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Terug in Nederland verwerkte Escher al deze ervaringen en indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. De iconische werken die Escher zo bekend en geliefd maken, vormen het hoogtepunt en het eindpunt van de reis.

Het Fries Museum werkt voor deze tentoonstelling nauw samen met de M.C. Escher Stichting Baarn, Gemeentemuseum Den Haag (Escher in het Paleis) en het Rijksmuseum Amsterdam.

2018 = Escher
In 2018 staat Leeuwarden in het teken van Escher. Naast een grote tentoonstelling van zijn originele werk, presenteert het Fries Museum van 25 januari 2018 indrukwekkende hedendaagse kunst van (inter)nationale kunstenaars die vanuit dezelfde thematiek werken als M.C. Escher. De installaties zetten je op het verkeerde been en brengen je in een wereld waar niets is wat het lijkt. Bovendien organiseert het museum onder de noemer Planeet Escher het gehele jaar projecten in de provincie, om uiteenlopende groepen binnen de mienskip samen te brengen met Escher als bindende factor. Kijk voor meer informatie op friesmuseum.nl.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

Vanuit Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt Escher op Reis mede mogelijk gemaakt door ING en Haan Advocaten & Notarissen.
Het Fries Museum werkt voor deze tentoonstelling nauw samen met de M.C. Escher Stichting Baarn, Gemeentemuseum Den Haag (Escher in het Paleis) en het Rijksmuseum Amsterdam en wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

Meer over Escher op reis

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators