Expedities

Naast alle kunstprojecten biedt Culturele Hoofdstad ontdekkingstochten aan; de expedities Dwalen door Friese verhalen. Groepen van maximaal 25 mensen trekken door de provincie en ontmoeten bevlogen Friezen. Die laten zien hoe ze bezig zijn met natuur en landschap, met een duurzame economie en met hun vitale mienskip.

Bezoek plekken die voor de toerist verborgen blijven en kijk mee over de schouder van pioniers. Dit is de toekomst van Fryslân, van Nederland en misschien wel van Europa. Je gaat op pad met twee reisleiders. Startpunt is het informatiecentrum tegenover station Leeuwarden. Voor alles is gezorgd; koffie, thee, lunch, vervoer, entreebewijzen, bijzondere locaties en verhalenvertellers onderweg. Je kunt kiezen uit drie soorten expedities: ecologische, economische en sociale. De dagtocht duurt zes tot zeven uren. Waar de reis naar toe gaat en wat er onderweg gebeurt, ontdek je gaandeweg. 

Het vervoer verschilt per expeditie. Stukjes wandelen en fietsen op e-bikes komen vaak voor. Daarnaast maken we gebruik van touringcar, lijnbus, trein en boot. Je kunt op expeditie van mei tot eind oktober, meestal van donderdag tot en met zondag. De expedities zijn een Friese vertaling van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (global goals).

Dwalen door Friese verhalen is alleen te boeken als groepsarrangement voor 15 tot 25 personen. Voor informatie en reserveringen: expedities@2018.nl

 

Koe, melk en weiland (economisch)
Treed in de ‘hoefsporen’ van de koe die Friesland wereldberoemd maakte. Reis door de weidse weiden, ontmoet boeren met liefde voor weidevogels en proef romige kazen van sterke boerinnen. Onderzoekscentrum Dairy Campus biedt een kijkje in de toekomst van de melkveehouderij.

Vervoer: e-bikes, maximaal 25 kilometer.

Tijdsduur: Zes à zeven uren

Schoon water (ecologisch)
Geniet op een terras aan de stadsgracht. Hoe kan het eigenlijk dat het water hier niet meer stinkt? In waterland Friesland zorgt het waterschap niet alleen voor droge voeten. Het produceert ook schoon water, energie en fietspaden van toiletpapier! We varen naar kennisinstituut Wetsus, de internationale hotspot voor watertechnologen. Aan het eind van de dag beseffen we: schoon water in heel de wereld, het begint in Fryslân!

Vervoer: wandelen en varen. 
Tijdsduur: Zes à zeven uren

Innovatie (economisch)
Bezoek de Blokhuispoort, een gevangenis die veranderde in een broedplaats voor innovatieve startups. Struin door de expositie Places of Hope, waar landmakers ons richting een nieuwe toekomst leiden. Die toekomst begint in Leeuwarden-Fryslân, waar mens en natuur, stad en platteland onlosmakelijk met elkaar verboden zijn. Kijk ook hoe techniek en kunst Drachten veranderden. Geniet ondertussen van innovatieve lekkernijen. 

Vervoer: touringcar, lijnbus.
Tijdsduur: Zes à zeven uren

Levensbeschouwing (sociaal)
Waarom vermoordden heidenen in 754 bij Dokkum Bonifatius? Wat doet een Mariabeeldje in een stoepa? Waarom kennen duizenden Amerikanen Menno Simons nog? En wat verbindt synagoge en moskee? Fryslân was bakermat en strijdtoneel van religies, maar nu overheerst de dialoog. Ervaar het op een reis langs gelovigen en ongelovigen.

Vervoer: wandelen en e-bikes.
Tijdsduur: Zes uren of tien uren met touringcar en diner.

Het verhaal van de bij en de grutto. Schaalvergroting in de landbouw en minutieus waterbeheer zorgden voor verschraling van flora en fauna. Diverse partijen zetten zich nu in voor terugkeer van de biodiversiteit. We nemen u mee door de Friese Wouden langs bermen vol wilde planten naar natuurboeren. We maken kennis met de verwerking van de meest natuurlijke vezel. In Botanische tuin De Kruidhof doorbreken bijen de stilte met muziek en taal (project Silence of the Bees). De lunch die hier wordt geserveerd, zult u niet licht vergeten! 

Deze expeditie start op station Buitenpost.
Vervoer: e-bikes, 30 kilometer
Tijdsduur: Zes à zeven uren

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators