Fossylfrij Fryslân

Een Fryslân zónder fossiele brandstoffen? In 2018 laten we zien dat het kan. Met de grootste zonnebootrace ooit. Of met een twee weken durende 11-wegentocht, waarin we heel Fryslân uitdagen om zonder fossiele brandstoffen te rijden. 2018 wordt het jaar van duurzaamheid.​

 Fryslân kent al honderden energie-initiatieven. Van energieneutrale woningen en fossielvrije festivals, tot energieprojecten op school en natuurlijk de vijftig coöperaties die energie opwekken in hun eigen dorp. In 2018 zetten we deze initiatieven in het zonnetje én laten we zien dat er nog meer mogelijk is.

 Elfwegentocht
Het hoogtepunt van FossylFrij Fryslân is de Elfwegentocht. Heel Fryslân verplaatst zich zonder ook maar een druppel diesel of benzine te verbruiken. Elektrische taxi’s en boten, Segways, groengasbussen en e-bikes zullen het verkeersbeeld bepalen. Een idee van onze eigen Friese jeugd.

 Futuristische parade
Futuristische voertuigen van over de hele wereld komen naar Fryslân, over de snelweg van Drachten naar Leeuwarden. In die parade zijn nog plekjes vrij, want mensen die een duurzaam voertuig bedenken, zijn van harte welkom. Van jong tot oud, van basis- tot hogeschool en van straat of dorp tot energiecoöperatie: de hele mienskip kan meedoen.

 De energieparels van Fryslân
Tien Friese dorpen gaan de strijd om de hoogste energiebesparing aan, vijfduizend extra woningen worden voorzien van zonnepanelen, er zijn energieneutrale festivals, honderd fossylfrije bedrijven, honderd scholen doen iets met energie,  de grootste zonnebootrace ooit, de groengasontwikkelingen, de energieneutrale woningen. Al deze projecten: we gaan ze nóg meer laten zien. 

Energiecongres
Een groot energiecongres volgt in september, waar 2018 organisaties worden uitgedaagd te tekenen voor een fossielvrij bestaan in 2025. Want ook na 2018 gaat het los in Fryslân met deze doeners!

Lees hier het artikel over Fossylfrij Fryslân

Bekijk hier de subprojecten

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators