Holstmeer

Dit evenement is inmiddels verlopen. 

Krijg toegang tot de onbekende wereld van HOLSTMEER. In dit confronterende, meeslepende drieluik nemen de meiden van opvang Fier! en gedetineerden van de Leeuwarder gevangenis je mee in de heftige wereld van loverboys. Drie werelden, één verhaal; vanuit het oogpunt van dader én slachtoffer.

De jonge bewoners van Fier! hebben te maken gehad met geweld in afhankelijkheidsrelaties. Een paar honderd meter verderop verblijven de gevangenen. Daders en slachtoffers leven aan de rand van de stad, dicht op elkaar, maar strikt gescheiden door muren en sloten. Voor één keer openen zij gezamenlijk hun deuren aan de Holstmeerweg - ieder in hun eigen omgeving - en nemen de bewoners van deze gesloten werelden het publiek letterlijk en figuurlijk mee naar binnen.

Drie werelden, één verhaal
Twee acteurs voeren samen met het personeel van Fier en de gevangenis het publiek door de complexen heen. In Fier vertellen de meiden hun verhaal in ‘Catwalk’. De gedetineerden spelen ’In mijn hoofd ben ik vrij’ in de gymzaal van de gevangenis, om het publiek voor het derde deel van het drieluik te laten eindigen in het politiebureau. Een gebouw dat als rechtshandhaver en beschermer bijna symbolisch tussen de twee instellingen in staat en waar de verhalen van de bewoners samenkomen. Daar spelen de acteurs het laatste deel van het drieluik: ‘Weg!’ Geïnspireerd op de ervaringen van de meiden en de mannen en geschreven door Bouke Oldenhof.

Dader en slachtoffer
In HOLSTMEER lopen wens, waarheid en fantasie door elkaar en worden onzichtbare mensen zichtbaar. Wat betekent het om je vrijheid te verliezen of juist weer terug te vinden? Welke dromen en gemiste of nieuwe kansen leven achter de deuren van Holstmeer? Hoe raak je de weg kwijt en hoe maak je de stap terug het vrije leven in?

Een uniek theaterproject waarin de grens tussen dader en slachtoffer voor even vervaagt, en dat spelers en publiek nog lang bij zal blijven.

  1. Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. 
  2. PI Leeuwarden is zowel een Huis van Bewaring als gevangenis.

Leeuwarder Courant was aanwezig tijdens de première. Lees hier de recensie. 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators