Kening fan 'e Greide

Kening fan ‘e Greide presenteert sympathieke, creatieve en soms confronterende voorstellingen. Voorstellingen die een ode brengen aan de natuurlijke diversiteit van Fryslân. In het brede programma (voor alle doelgroepen) komen alle facetten van onze natuur aan bod. Vier het leven!

Driewerf hoera voor biodiversiteit in Fryslân. Nergens vind je zo’n divers landschap als in de noordelijke provincie. Water, wouden, wadden, veenpolders en uitgestrekte weides wisselen elkaar snel af. Die diversiteit dreigt te verdwijnen. Kening fan ‘e Greide brengt in 2018 een ode aan onze prachtige omgeving.​

Ons diverse landschap, eeuwenlang zo vanzelfsprekend en typerend voor Fryslân, dreigt te verdwijnen en maakt plaats voor oneindige graslanden. Met het afnemen van de variatie verdwijnen ook de geuren, kleuren en geluiden die bij het landschap horen. Die bij Fryslân horen.

Kening fan ‘e Greide
Dat mag niet gebeuren, vindt burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide. De groep zet zich al jarenlang in voor het weide(vogel)landschap. Kening fan ‘e Greide laat ons de pracht van het landschap zien én stelt ons de vraag: in welk landschap willen we eigenlijk leven?

Ode
Kening fan 'e Greide presenteert sympathieke, creatieve en soms confronterende voorstellingen die een ode brengen aan de natuurlijke diversiteit van Fryslân. Kening fan 'e Greide trapt af met nieuwjaarsconcerten in Amsterdam en Leeuwarden van het Nederlands Blazers Ensemble. Kun je daar niet bij zijn? Geen zorgen, de VARA zendt de concerten ook uit.

Voorstellingen
Het Natuurmuseum Fryslân, in het centrum van Leeuwarden, verandert onder regie van Theun Mosk in het Grote Grutto Theater. Op een oogverblindende buitenlocatie komt muziektheatervoorstelling Conference of the Birds met honderden blazers, het Noord Nederlands Toneel en dansgezelschap Club Guy & Roni. Op diverse locaties, binnen en buiten Friesland, presenteert Toneelgroep Jan Vos de indringende voorstelling Koning van het Grasland. Wie de schoonheid van het landschap echt wil ervaren, kiest voor Ontwakend Landschap, een nachtelijke expeditie in de natuur die eindigt in de schoonheid van het ochtendgloren.

Vier het leven
Met een aanstekelijke mix van kennis (als fundament), cultuur (als inspiratie) en innovatie (als vrucht) spreekt Kening fan 'e Greide een steeds groter publiek aan. Kening fan 'e Greide is qua thematiek verwant aan Silence of the Bees. Samen vieren we de biodiversiteit. We vieren het leven. In 2018, en daarna.

Wil je meer informatie over 'De vergrijzing van de grutto?' Bekijk dan deze pagina.  

Ontdek Kening fan 'e Greide

Bekijk de verschillende subprojecten

Ontwakend Landschap

Expedities

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators