Lost in the Greenhouse

Dit evenement is inmiddels verlopen.

Tussen de paprika’s en komkommers genieten van een muziektheatervoorstelling. Hoe klinkt dat? Lost in the Greenhouse is een tragisch liefdesverhaal dat zich afspeelt tussen die groentes. De Poolse cultuur ontmoet die van de Friezen in een tuinbouwkas op het platteland.

In die kassen werken Friese en Poolse arbeiders. Groente plukken van negen tot vijf, feesten tot diep in de nacht.  Er wordt geproost en gesproken, geroddeld en geflirt. Er is ruzie en er ontstaan vriendschappen. De arbeiders vormen samen een gemeenschap, een mienskip. Dan ligt er plotseling een lijk. Wie is het? Wat is er gebeurd?

Het verhaal van Wojtek, Freek en Klaske
We volgen de jonge Pool Wojtek op zijn reis. Vanaf het moment dat hij inziet dat hij in Polen geen toekomst heeft, tot aan zijn dramatische einde in het water van het Friese landschap. We volgen ook Freek, de baas van de kassen, die in zijn eigen overzichtelijke wereld leeft: “De mens verschilt minder van de komkommer dan we denken. Beiden gedijen bij veel licht en een goede nachtrust!”

Als Freeks aantrekkelijke dochter Klaske zich onder de plukkers begeeft, is Wojtek niet de enige die voor haar valt. De contouren van een tragische liefdesgeschiedenis beginnen zich af te tekenen tegen de achtergrond van een sterk veranderende samenleving, de toenemende arbeidsmigratie en de dreigende leegloop van het platteland.       

Professionals en lokale amateurs
Lost in the Greenhouse is een productie van Schouwburg De Lawei en muziektheatergezelschap Orkater, in samenwerking met De Koornbeurs in Franeker.
Geschreven door de Friese Geert Lageveen en Titus Tiel Groenestege, vaste makers van Orkater. De componist is Radek Fedyk.

In de hoofdrol Leopold Witte, Redbad Klijnstra, Maartje van de Wetering, Erik van der Horst en de in Polen populaire actrice Emilia Komarnicka. Samen met lokale muzikanten, HaFaBra-orkesten uit Fryslân en de band onder leiding van Radek Fedyk vertellen ze dit meeslepende verhaal in een speciaal voor deze gelegenheid gekweekt decor.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators