Mata Hari, de mythe en het meisje

Dit evenement is inmiddels verlopen. 

Het spannende verhaal van de wereldberoemde Leeuwarder Mata Hari. In deze prachtige expositie in het Fries Museum ontdek je alles van haar bijzondere, bewogen leven. Op uitgebreide wijze word je meegenomen in de mythe van het Friese meisje dat haar leven eindigde als vermaarde spionne.

 

Honderd jaar na haar dood, op 14 oktober 2017, presenteert het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt. Beleef haar glorieuze opkomst in de danstheaters van Parijs en ontdek het web van intriges waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt.

Het Friese meisje Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over deze sensatie. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour. Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

De mythe
Na haar dood groeit Mata Hari uit tot een mythe. Haar leven is onderwerp van talloze boeken en spreekt internationaal tot de verbeelding. Filmsterren als Greta Garbo, Sylvia Kristel en Marlene Dietrich spelen de rol van Mata Hari. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Slechts weinigen weten dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

Het meisje
Hoe groeit de dochter van een welgestelde hoedenverkoper in Leeuwarden uit tot internationale mythe? Waarop liep haar huwelijk stuk en hoe trof het noodlot Margaretha in Nederlands-Indië? Welke rol speelde het moederschap in haar leven? Was ze een fantast of toch een spion - en dan voor de Duitsers of toch voor Frankrijk, of voor beide?

Vanuit Leeuwarden-Fryslân 2018 mede mogelijk gemaakt door Rabobank.
Het Fries Museum wordt medegefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon en de tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje wordt mede mogelijk gemaakt door Provinsje Fryslân, VSBfonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Fonds Bolsward Dronrijp 1993, Stichting Siebolt Foundation, Stichting Juckema-Sideriusfonds en Boelstra Olivier Stichting.

Bekijk ook:

Escher op reis

28 april t/m 28 oktober - Fries Museum 

Phantom Limb

25 januari 2018 t/m 6 januari 2019 - Fries Museum 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators