Potatoes go wild

Hoe kan de aardappel een inspiratiebron zijn? Wat voor rol kan de aardappel in de kunst spelen? En waar komen de aardappelen die wij eten vandaan? Potatoes Go Wild laat zien dat de aardappel nog véél meer is dan alleen maar voedsel. Je kunt er ook prima naar kijken!

Onder de naam ‘Bildtse Aardappelweken’ zet Het Bildt, aardappelhoofdkwartier van Fryslân, de aardappel in het zonnetje. In 2018 krijgt het evenement de naam ‘Potatoes go Wild’ en reikt ze – onder meer door het project Poetic Potatoes - ver over de gebiedsgrenzen heen naar Malta. Met dit eiland, waar in 2018 de andere Culturele Hoofdstad van Europa staat, werkt Het Bildt al ruim 160 jaar samen. En sinds 2014 heeft deze samenwerking een nieuwe dimensie gekregen door een poëzie-uitwisseling in pootaardappelenzakken.  

Aardappelkunst
Andere projecten binnen Potatoes Go Wild blijven dichter bij huis. ‘Fruchtbere grônd’ laat bijvoorbeeld 25 kunstenaars uit West Friesland, Fryslân en het Duitse Ost- en Nordfriesland exposeren in zeven aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. ‘Altyd Seumer’ is een muziektheatervoorstelling op een akker bij Zwarte Haan, over onze neiging om eten te verspillen. In Natuurmuseum Fryslân is eind 2018 de aardappelexpositie ‘Kûnstsinnige eerappels’ te zien: kunstenaars maken ter plekke kunstwerken van verse aardappels. Bezoekers mogen meedoen!

Op bezoek bij de boer
Daarnaast is er aandacht voor de inhoud. Zo kun je een akker aan de Oudebildtdijk bezoeken: daar zie je alles over de gewassen die op het Bildt groeiden en groeien, er is een groot veld met aardappelrassen en demonstraties over de nieuwste vormen van bemesting en gewasbescherming.
In samenwerking met Stenden Hogeschool en Agrarische Jongeren Fryslân organiseert Potatoes Go Wild een symposium over de voedselketen, duurzaamheid en innovatie. Ook scholieren doen mee: kinderen schrijven gedichten en maken tafelkleden met een aardappelstempel.

Aardappels eten in de aardappelschuur
In Het Bildt eten wij de aardappelen ook, hoor. Je bent dus hartelijk welkom bij ‘Ete bij de boer XL’: in diezelfde aardappelschuren waar de kunstenaars hun werk exposeren, wordt een uitgebreide aardappelmaaltijd geserveerd. Aardappels eten tussen de aardappelkunst in een aardappelschuur: dát is Potatoes Go Wild.

 

Bekijk hier de subprojecten

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators