Romantiek in het Noorden

Dit evenement is inmiddels verlopen. 

Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner

Tijdens de internationale tentoonstelling Romantiek in het Noorden krijgen Nederlandse kunstenaars een verdiend podium. Want hoewel je bij romantiek niet meteen denkt aan onze eigen kunstenaars, hebben wij wel degelijk een grote rol gespeeld. In het Groninger Museum komen ‘onze’ verbluffende kunstwerken ruimschoots aan bod. ​

Van landschappen met woeste zeeën tot stille maannachten en serene velden: naar de kunstwerken die worden getoond in de tentoonstelling ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ blijf je kijken.

Denk je aan Romantiek, dan denk je wellicht vooral aan Engelse, Duitse of Scandinavische schilders. Dat ook Nederlandse kunstenaars een grote rol hebben gespeeld in die periode, bewijst het Groninger Museum met de tentoonstelling ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’. Zo’n 95 werken van internationale schilders zijn te zien, waaronder die van Nederlanders als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout.

Ruimte voor emotie
Tijdens de Romantiek was landschapsschilderkunst razend populair. In deze periode ontstond een nieuwe opvatting onder de landschapsschilders: ze baseerden hun werken niet alleen meer op de landschappen die ze om zich heen zagen, maar lieten ook hun eigen emoties erin doorsijpelen. Dat maakt de landschappen uit de Romantiek niet alleen historische, maar ook spirituele kunstwerken.

Ook Romantiek!
De tentoonstelling is te zien in het Groninger Museum. Krijg je geen genoeg van de Romantiek? Dan is de aansluitende tentoonstelling ‘Ook Romantiek!’ een aanrader.

Lees hier de recensie van Trouw.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators