De voorstelling 'Grote Schaats in het IJs'

Over de voorstelling

grote schaats in het ijs

In Leeuwarden aangekomen zullen de Reuzen de voorstelling 'Grote Schaats in het IJs' presenteren. Over de strijd van miljoenen jaren geleden, het water tegen het land. De woeste golven werden tegengegaan door de speciaal ontworpen dijken, maar deze bleven maar breken. Tot er een dijkgraaf werd benoemd, die verantwoordelijk werd voor de bouw van goede dijken. De dijkgraaf huurde meteen dijkwachten in, die als matrozen op de terpen de boel in de gaten hielden. Toen ontstond het idee bij de dijkgraaf om het paard van Troje onder de zeespiegel te verstoppen. Met hulp van de goden werd een Reuzenduiker gevonden die zichzelf altijd heeft verstopt. Opeens stond hij op en begon alle bergen op te pakken die hij vervolgens als modder bij de dijken smeet voor extra bescherming. 

Het was tijdens een hevige sneeuwstorm dat er ineens een scheve toren in Leeuwarden verscheen. Niemand wist waar het vandaan kwam. De lokale bevolking plaatse de toren op de hoofdterp, en zo werd het het symbool van de stad. Tijdens de verkiezing van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa kwam het bericht naar buiten dat de oudste schaatsen uit de menselijke geschiedenis (20.000 jaar oud) zijn ontdekt op een boorplatform bij de Noordpool. Er werd direct een groot ijsblok van 3x6 meter gezaagd om de schaatsen in te bewaren.

Het verhaal gaat verder, want dit alles zouden we nooit hebben geweten als de Reuzenduiker niet eeuwen geleden een dochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam deze Reuzendochter aan op het Centraal Station in Leeuwarden, vastberaden om haar vader te vinden. Gaat dat haar lukken?

Om de schaatsen intact te houden, werd een ijsblok van zes bij drie meter uitgezaagd. Het glijvlak van beide schaatsen bestond uit een dijbeen van een mammoet, daarop zat een schoen vervaardigd uit de huid van het beest. Maar wat het meest onthutsende was en wat de hele wetenschappelijke wereld versteld deed staan, waren de monumentale afmetingen van de schoenen van de schaatsen. Voeten die daarin zouden passen, moesten wel toebehoren aan een reus van meer dan twaalf meter.  Dit alles zou een legende zijn gebleven, als de reuzenduiker niet eeuwen geleden een reuzendochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam ze aan op het centraal station van Leeuwarden, vastbesloten haar vader te vinden. Het vervolg van dit verhaal is nog niet in de annalen geboekstaafd…

Meer weten?

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Praktische informatie

De data, tijden, route en meer!

even voorstellen...

Maak kennis met de Reuzen die naar Leeuwarden komen.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators