Samenwerkingsprogramma Valletta2018

Op het eerste oog hebben ze weinig overeenkomsten: Fryslân en Malta. Toch hebben Leeuwarden-Fryslân en de Maltese hoofdstad Valletta, in 2018 allebei Culturele Hoofdstad van Europa, veel gemeen. Reden genoeg om de 2018 tussengelegen kilometers te overbruggen en een reeks mooie samenwerkingen aan te gaan.

Zo is Malta net als Fryslân tweetalig: het Maltees en Engels zijn de officiële talen van het eiland. Bovendien betrekt ook Valletta de hele regio bij de Culturele Hoofdstad-activiteiten. En waar ‘iepen mienskip’ ons overkoepelend thema is, wil Valletta2018 met het motto ‘Festa’ de gemeenschappen van alle drie de Maltese eilanden Malta, Comino en Gozo bij het programma betrekken.

Projecten in 2018
In 2018 zal in veel Friese projecten de verbinding met Valletta worden gezocht. Zo brengt het project Poetic Potatoes een meertalige gedichtenbundel uit met gedichten van Maltese en Friese dichters, en helpen studenten van D’Drive van het Friesland College en het Maltese MCast aan de productie van Opera Spanga’s Aida. Deze opera zal niet alleen in Fryslân te zien zijn, maar wordt in 2018 ook in het Teatre Rjul in Valletta uitgevoerd.

Maltese kinderen en kinderen uit Leeuwarden doen samen mee aan het filmproject Look@Me! en de Maltese regisseur en choreograaf Ruben Zahra zal met leerlingen van het Atrium uit Sneek en scholen uit Leeuwarden een heuse kinderopera in elkaar zetten. Ook Explore the North 2017 krijgt een vleugje Malta, met de unieke sound experience Quintessence. Tot slot doen we samen een recordpoging: in de zomer van 2018 willen beide Culturele Hoofdsteden samen het record van de Grootste Gehaakte Deken ter Wereld breken.

Meer informatie
Een uitgebreide beschrijving van de samenwerkingsprojecten vind je hieronder. Wil je meer informatie over andere activiteiten die in 2018 in Valletta plaatsvinden? Kijk op www.valletta2018.org.

Bekijk hier de verschillende subprojecten

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators