Under de Toer

Verhalen van ‘onder de toren’ komen tot leven

De rijke geschiedenis van Friesland, verteld door de mienskip. Under de Toer brengt je een indrukwekkende reeks van lokale verhalen in de vorm van uniek theater. Met medewerking van bekende makers als Jos Thie, Tamara Schoppert en Albert Bonnema, komen de verhalen van ‘onder de toren’ tot leven.

Het liefdesverdriet van de Berltsumer kerkklokken, de helm van oorlogsheld Schelte van Aysma en het verhaal van wonderdokter Joost Wiersma. Zoveel ‘tsjerken’, zoveel verhalen. Under de Toer brengt deze verhalen in heel Fryslân tot leven in unieke samenwerkingen.

In dit project worden 32 verhalen tot leven gebracht met ‘onder de toren’ als gemene deler. Lokale verhalen die al generaties bekend zijn of juist nu ontstaan. Over unieke objecten in de toren, over onvergetelijke gebeurtenissen die de toren heeft waargenomen of over het leven van bijzondere mensen die met de toren zijn verbonden.

In Under de Toer brengen kunstenaars deze samen met de plaatselijke gemeenschap tot leven in voorstellingen, exposities en performances. In hun nieuwe jasje verrassen deze verhalen het publiek het hele jaar door.

Van Harlingen tot Oldeberkoop
Under de Toer begint op 1 januari 2018 In IJlst met ‘De Frijtinker’: een muzikaal theaterstuk over herbergierster Gearte die vluchteling Tesfalem meeneemt langs de kerken van IJlst. De andere 31 manifestaties vinden het hele jaar door plaats, rond torens in heel Fryslân. Van Lemmer tot het Terschellingse Hoorn en van Harlingen tot Oldeberkoop.

Marijke Muoi
Een bijzondere rol is er voor de theatervoorstelling Marijke Muoi. Een voorstelling die begint in het revolutiejaar 1795. Revolutionairen, avonturiers en idealisten stormen de Grote Kerk van Leeuwarden binnen. Ze slaan alles kort en klein, halen waardevolle metalen uit de graven en schoppen de botten van de Nassaus in het rond. Democratie is wat ze willen en wel nu!

In 2018 maakt het publiek kennis met een van tien historische personages betrokken bij de grafschending van Maria Louise in 1795. Via een eigen ingang neemt elk personage zijn groepje mee de kerk in. Zo beleeft het publiek zijn eigen versie van het oproer, een draaipunt in de geschiedenis van Fryslân. 

Hoofdsponsor van Under de Toer is het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hoofdsponsor van Marijke Muoi is Stichting FB Oranjewoud.

Eerstvolgende Under de Toer verhaal

Bekijk hier alle subprojecten

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators