WAD

Bekijk de Wadden door de ogen van haar vaste bewoners. In de unieke documentaire WAD van regisseur Ruben Smit (De Nieuwe Wildernis), zie je het UNESCO werelderfgoedgebied vanuit het oogpunt van de grijze zeehond, de lepelaar, het konijn, de slechtvalk en de scholekster. Het resultaat is geschikt voor de hele familie en beleeft in 2018 haar Nederlandse première.​

WAD is een film voor de hele familie. De film is gemaakt door Ruben Smit, die eerder de bekroonde natuurdocumentaire ‘De Nieuwe Wildernis’ maakte over de Oostvaardersplassen. Met behulp van de nieuwste filmtechnieken bracht hij unieke natuurverschijnselen op en rond het Wad in beeld. Zo zie je hoe een zeehond geboren wordt, welke barre tocht een bergeendmoeder met haar kuikens moet ondernemen, hoe het leven rondom een natuurlijk mosselrif er bij extreem laag tij uitziet en hoe - in een timelapse - een korrel zand verandert in een duin.

Alles hangt met elkaar samen
Smit zoomt vanuit detailniveau uit naar de relatie tussen het dier en zijn omgeving en nog verder naar het totale ecosysteem. Zo laat hij zien dat in het unieke Waddengebied alles met elkaar samenhangt: het getij, de vogels, het leven onder en boven water.

Tussenstop voor trekvogels
Op reis met de hoofdrolspelers kom je als kijker ook andere vaste én tijdelijke bewoners van het Wad tegen. Zo maken jaarlijks miljoenen trekvogels er een tussenstop, om zich tegoed te doen aan oneindige hoeveelheden voedsel.

Dringen geblazen
De film laat nog veel meer extremen van het Waddengebied zien. Van de overweldigende grootsheid van in- en uitstromend water tot de kwetsbaarheid van een enkel organisme. Overlevers zijn zo sterk dat ze in grote aantallen het land bevolken. Het gevolg: het is dringen geblazen op het Wad. Elke bewoner moet er voortdurend zijn eigen plek bevechten…

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators